Predstava “Eichmann u Jeruzalemu” večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih

Foto: Marko Ercegović

Večeras, 27. rujna u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će prikazana posljednja rujanska izvedba predstave Eichmann u Jeruzalemu u režiji Jerneja Lorencija.

ZKM s Eichmannom u Jeruzalemu uskoro gostuje i u znamenitom ABC Rokoko teatru u Pragu u Češkoj 3. listopada 2023. godine, a predstavu su kazališni kritičari proglasili najvažnijim kazališnih događajem u Hrvatskoj u 2019. kada je premijerno izvedena.

Predstava je do sada je višestruko izvođena i na međunarodnim pozornicama. Od premijere 2019. ZKM je s predstavom Eichmann u Jeruzalemu gostovao u Sarajevu (BiH) na međunarodnom kazališnom festival MESS, na Borštnikovom srečanju u Mariboru i u Cankarjevom domu u Ljubljani (Slovenija), na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, na Festivalu bez prijevoda, Užice (Srbija), na SIRENOS međunarodnom kazališnom festivalu u Vilniusu (Litva), na TESZT Festu u Temišvaru (Rumunjska).

Članovi ZKM-ova ansambla koji glume u ovoj predstavi: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher, osvojili su srca publike i nagrade.

O predstavi:

Nacizam, politički pokret prerastao u totalitarističko uređenje s teškim posljedicama, nakon neiscrpnih analiza te proučen do detalja u historicističkom smislu, i dalje izmiče konačnoj definiciji u filozofskome, metafizičkome. Projekt Eichmann u Jeruzalemu zamišljen je kao dijalog s njemačkom filozofkinjom Hannom Arendt koja je u istoimenoj knjizi postavila nove temelje političke filozofije, propitujući ključna pitanja vezana uza zlo, njegovu narav koja se prije svega ogleda u banalnosti, a potom i pitanje o stvarnoj težini savjesti.

Slovenski kazališni redatelj Jernej Lorenci, dobitnik Europske nagrade za novu kazališnu realnost 2017., u ovoj je predstavi istražio koliko nam prijeti opasnost od ponovnog pojavljivanja zla. S pomoću različitih medija na sceni se ustanovljuju elementi suđenja kao kazališnog čina.