“Počeši s razlogom” na Cvjetnom trgu – nastavak velike zdravstvene kampanje

pocesi-se-s-razlogom-cvjetni-trg

Brojni liječnici urolozi i onkolozi iz KBC-a Zagreb okupili su se danas u sklopu kampanje Ožujskoga piva Počeši s razlogom na Cvjetnom trgu u Zagrebu kako bi građanima bili dostupni za sve informacije i savjete o raku testisa te samopregledu testisa s ciljem ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja bolesti.

Liječnici su još jedanput pozvali sve muškarce, posebno one u dobi od 18 do 35 godina, koji se ubrajaju u rizičnu skupinu, na redovito obavljanje samopregleda testisa, jer je rak testisa, iako zloćudan, izlječiv u više od 95 posto slučajeva, ako se otkrije u ranoj fazi..

Današnja je akcija na Cvjetnom trgu i svojevrstan nastavak telefonskog savjetovališta Počeši s razlogom, koji vode liječnici Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora. Naime, u nešto manje od dva mjeseca otkad je pokrenuta kampanja Počeši s razlogom u telefonsko savjetovalište javili su se brojni građani iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, s brojnim pitanjima o samopregledu i raku testisa.

Tu je činjenicu komentirala i dr. Marija Gamulin, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora i v. d. voditeljice Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb te izjavila: “U nešto manje od dva mjeseca u savjetovalište nam se javilo više od 400 građana koji su tražili dodatne stručne savjete o samopregledu i raku testisa. Svi su oni izrazili veliko zadovoljstvo za pokretanje ove kampanje, koja ih je upravo potaknula na veću brigu o svojemu zdravlju s naglaskom na samopregled testisa. Nama ovi podaci pokazuju potrebu i važnost daljnjeg provođenja aktivnosti u sklopu kampanje te se nadamo da ćemo ovakve akcije do kraja godine provesti u još nekoliko većih gradova u Hrvatskoj.“

Ohrabrujuć je i podatak da se, prema podacima sa službene internetske stranice kampanje www.pocesisrazlogom.com, dosad “počešalo“ više od 6000 muškaraca, koji su na stranici mogli dobiti sve potrebne informacije o samopregledu, raku testisa i samoj kampanji. (M. Petković)

Foto: Press