Počeo prvi Zagreb Guitar Festival

U Studentskom centru danas je počeo prvi Zagreb Guitar Festival, nova glazbena međunarodna manifestacija koja će okupiti gitariste svih profila i generacija, od učenika do profesora, ljubitelje klasične i jazz gitare, održat će se od 15. do 18. siječnja na nekoliko zagrebačkih pozornica.

zoran_dukic

Festival u Hrvatskom glazbenom zavodu otvara solistički koncert Zorana Dukića, jednog od najistaknutijih gitarista novije generacije i profesora na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu, te na Visokoj glazbenoj školi u Barceloni i Aachenu, izvijestio je Muzički informativni centar.

Nastupit će, među ostalima, Petrit Ceku, jedan od najboljih mladih hrvatskih gitarista, gitaristički pedagog Xhevdet Sahatxhija, istaknuti hrvatski jazz glazbenik Ante Gelo sa sastavom Apollo4, Boško Jović Trio, na čelu s cijenjenim bosanskohercegovačkim gitaristom i profesorom u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

U sklopu Zagreb Guitar Festivala održat će se i međunarodno natjecanje gitarista, majstorske radionice klasične glazbe, Jazz & world music radionice, svakodnevno orkestralne radionice, večernji jazz koncerti Zagreb Guitar Night te sajam gitara, graditelja gitara i gitarističke opreme.

Svakodnevno će se održati orkestralne radionice pod vodstvom Ante Čagalja, kojima je cilj pružiti svakom sudioniku festivala javni nastup, muziciranje uz vrhunskog profesora te povezivanje između mladih gitarista.

Sudionici prvog gitarističkog festivala dolaze iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Završni koncert, kada će nastupiti laureati natjecanja i Orkestra gitara Festivala održat će se 18. siječnja, kada će se u Teatru &TD svečano dodijeliti diplome sudionicima natjecanja.

Osim u Hrvatskom glazbenom zavodu koncerti će se održavati u Klubu Sova i Teatru &TD, a programi u Studentskom centru.

Umjetnička ravnateljica Festivala je prof. Morana Pešutić, organizator festivala je Glazbena škola Bonar, a partneri Festivala su Hrvatska glazbena mladež i Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.