SVJETSKA PRIJESTOLNICA GITARE: Dobitnici Grammyja ovog vikenda na Zagreb Guitar Festivalu

Zagreb Guitar Festival

U organizaciji Glazbene škole Bonar i zagrebačkog Studentskog centra, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u Zagrebu se od 26. ožujka do 1. travnja održava 3. Zagreb Guitar Festival.

Riječ je o manifestaciji koja okuplja 250 sudionika iz 23 zemlje, ljubitelje dobre glazbe, klasične i jazz gitariste, studente, učenike i profesore gitare. U šest dana trajanja festivala sjajne koncerte će održati najveći svjetski gitaristi, dobitnici nagrade Grammy: Pepe Romero, legenda klasične gitare, John Scofield, najveći jazzist današnjice, Ana Vidović, hrvatska gitaristička diva, World strings duo iz Slovenije Igor Bezget & Tadej Kampl.

Velika gitaristička imena Zagreb će na nekoliko dana pretvoriti u svjetsku prijestolnicu gitare. Umjetnički voditelj festivala je Mak Grgić. Grgić je proglašen “maštovitim, nadarenim i izražajnim gitaristom kojeg treba držati na oku”, inovativni je glazbenik čije šaroliko djelovanje u glazbi obuhvaća radove iz avangarde, filmsku glazbu velikih gitarskih klasičnih repertoara te ranije radove. Umjetnički voditelj za jazz je jazz gitarist i skladatelj Ante Gelo poznat je hrvatskoj i svjetskoj javnosti s brojnih festivala i koncerata.

Festivalska manifestacija se dosad dvaput održavala u Zagrebu okupljajući najbolje gitariste svijeta, svjetske predavače i profesore gitare, mlade gitarističke zvijezde u usponu, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i profesore. O ugledu zagrebačke gitarističke škole najbolje svjedoče veliki umjetnici i pedagozi ponikli iz zagrebačkih škola i Muzičke akademije. Danas oni predstavljaju Hrvatsku u svijetu, a znanje stečeno u Hrvatskoj prenose studentima na brojnim svjetskim akademijama.

Zagreb Guitar festival prilika je da se mladim hrvatskim umjetnicima pruži mogućnost učenja od najboljih glazbenika u vlastitoj sredini. Zagreb ovim festivalom postaje mjesto susreta gitarističke glazbe svih uzrasta iz cijelog svijeta, a kroz međunarodno natjecanje promovira se hrvatska glazba.

Prethodna dva izdanja festivala okupila su sudionike iz 15 zemalja svijeta, a na ovogodišnjem se očekuju sudionici iz 30 zemalja Europe te Amerike. Dnevni program će se odvijati u Studentskom centru u Zagrebu, a večernji koncerti u koncertnim dvoranama Grada Zagreba.

3. Zagreb Guitar Festival zamišljen je kao ispreplitanje dviju osnovnih ideja – promicanje izvrsnosti kroz koncerte najboljih svjetskih gitarista starije i mlađe generacije (all stars i young stars koncerti) i međunarodno natjecanje klasične gitare i tzv. majstorske seminare (MasterClass) koji pružaju priliku mladim umjetnicima da uče od vodećih svjetskih majstora gitare, te ideju Gitara za sve (Guitar for all) koja se provodi kroz zajedničko muziciranje svih sudionika u orkestru gitare, dolazak šire publike na koncerte te svojevrsnu izložbu gitara otvorenu za sve posjetitelje. Doprinos je to širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju Zagreba kao jednog od vodećih kulturnih centara u Europi.

U bogatom sadržaju festivala gitaristički koncerti (klasični, jazz, flamenco …) će se održavati svake večeri. Uz međunarodno natjecanje gitare, organizirat će se i majstorski tečajevi i predavanja renomiranih gitarističkih pedagoga (Pepe Romero, Paolo Pegoraro, Ricardo Barcelo, Brian Head, Luciano Contini, Anders Miolin,Carlo Marchione), večernja druženja uz jazz koncerte, jazz i world music radionice te orkestar gitara svih sudionika.

Zagreb Guitar Festival je osim kulturnog i važan turistički događaj koji promovira Grad Zagreb i Hrvatsku. Pobjednika natjecanja očekuje vrijedna novčana nagrada te turneja po Jadranskoj obali, a u inozemstvu i Hrvatskoj će se prodavati turistički ZGF art paketi koji uključuju ulaznicu za koncert po izboru, večeru u prestižnom zagrebačkom hotelu te posjet muzejima i galerijama Grada Zagreba.

Festivalska sezona, koja u novoj koncepciji Festivala uključuje ZGF All Starse kroz cijelu godinu, završava 13. lipnja ove godine gostovanjem Vicente Amiga, najvećeg svjetskog flamenco gitariste nakon smrti Paco de Lucie. Njegovim koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski će se obilježiti 25 godina diplomatskih odnosa između Španjolske i Hrvatske.

U okviru Festivala u nedjelju, 26. travnja 2017. u 16,00 sati održat će se gitaristički koncert za djecu u ITD teatru. Pobjednicima su namijenjene novčane nagrade.