Ovogodišnji Zagreb Guitar Festival okupit će vrhunska gitaristička imena

zagrebacki-gitaristicki-kvartet

Od 11. do 14. veljače u Studentskom centru održat će se drugi Zagreb Guitar Festival, koji će okupiti vrhunska gitaristička imena iz Hrvatske i inozemstva.

Zagreb Guitar Festival stručna je manifestacija koja u glavnom gradu Hrvatske okuplja ljubitelje gitare, učenike, studente, profesore te renomirane goste – predavače, članove žirija i koncert majstore.

Kako je najavljeno na službenoj web stranici festivala, kroz 4 dana sudionici će moći prisustvovati kvalitetnim predavanjima, radionicama, koncertima te posjetiti izložbu gitare i gitarske opreme.

Unutar bogatog ponuđenog sadržaja sudionici sami izabiru način sudjelovanja i aktivnosti te kreiraju svoj festivalski dan (natjecanje, individualne majstorske radionice, slušanje predavanja).

Za trajanja Zagreb guitar festivala svaki dan se održava orkestar gitara i jazz &world music radionice – grupno muiziciranje na koje su pozvani svi sudionici festivala. Večer je rezervirana za vrhunske koncerte nakon kojih odlazimo na opuštajuća večernja druženja uz jazz glazbu.

Nakon svečanog otvaranja festivala u Hrvatskom glazbenom zavodu koncert će održati proslavljeni i višestruko nagrađivani Zagrebački gitarski trio. U koncertnoj dvorani Muzičke akademije 12. veljače publiku očekuju dva koncerta na kojima će nastupiti vrhunska gitaristička imena.

Prvi koncert održat će mladi poljski gitarist Lukasz Kuropaczewski, kojega glazbeni kritičari svrstavaju u vrh svjetske klasične glazbe, dok će se s programom renesansnih, baroknih i suvremenih autora na drugom koncertu predstaviti sjajan Zagrebački gitaristički kvartet.

Uz nastup tih vrsnih umjetnika, na ovogodišnjem Zagreb Guitar Festivalu publika će moći uživati u koncertu fenomenalnog dua Zoran Dukić i Maroje Brčić. Koncert će održati i jedan od najboljih mladih hrvatskih gitarista Petrit Çeku i Kvartet Sebastian kao i vrhunski jazz gitarist Darko Jurković Charlie.

Nakon duže pauze, u Zagreb ponovo dolazi i genijalan gitaristički dvojac Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, koji će nastupiti u Kinu Studentskog centra 13. veljače.

Zagrebačka škola klasične gitare u svijetu uživa veliki ugled. Ovaj festival zamišljen je kako bi Zagreb potvrdio svoje mjesto na svjetskoj gitarističkoj sceni te kako bi djeci pružio neprocjenjiv doživljaj i motiv za danje bavljenje glazbom.

Polazna ideja festivala je da se kroz edukaciju, glazbu i međusobno druženje svaki sudionik festivala osjeti kao neizostavni dio velikog projekta.

“Bogat sadržaj festivala i veliki izbor aktivnosti rezultat je želje da okupimo širok spektar gitarista koji se kroz glazbu međusobno motiviraju i pozitivno utječu jedni na druge”, ističu organizatori.

Foto: zagrebguitarfest.com