PETEK UPOZORAVA: “Grad Zagreb gubi borbu s divljim odlagalištima otpada!” Prozvao je i gradonačelnika Tomaševića

Foto: Facebook / Renato Petek

Objavom pod naslovom “Divlja odlagališta otpada u Zagrebu – 2. dio – Blato i Lučko, Novi Zagreb zapad”, zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek upozotio je na jedan od gorućih problema u gradu Zagrebu.

U svojoj objavi na Facebooku Petek piše:

“Grad Zagreb u posljednje vrijeme gubi borbu s divljim odlagalištima otpada! Najviše je nepropisno odbačenog otpada u okoliš na rubnim dijelovima grada i naselja, uz ceste, šumarke ili poljoprivredne površine, obale Save ili ispod nadvožnjaka obilaznice i mostova.
Zbog ovog sam problema predložio Gradskoj skupštini da usvojimo zaključak o potrebi izrade ambicioznih mjera za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i plana za uklanjanje odbačenog otpada kojega ima u ogromnim količinama. Nepropisno odbačenog otpada u okolišu ima svih vrsta: glomazni otpad, građevinski materijal, odjeća i obuća, gume, dječje igračke, ali i opasan otpad koji potencijalno može najviše zagaditi okoliš te ugroziti i vodozaštitna područja koja se nalaze u blizini.
Potrebno je u borbi protiv divljih odlagališta osim čišćenja lokacija i uvođenja mjera sprječavanja nastanka novih odlagališta, dodatan naglasak staviti i na izobrazno-informativne aktivnosti o štetnosti nepropisnog odlaganja otpada u okoliš, kao i mogućnostima odlaganja istog kroz zbrinjavanje različitih vrsta otpada u sustavu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.
Time bi se smanjilo zagađenje okoliša te potencijalna ugroza za ljudsko zdravlje, ali i racionalnije koristili resursi komunalnog redarstva, ali i resursi za uklanjanje nepropisno odbačenog otpada iz okoliša te sanaciju onečišćenog prostora.
Do sada je prema podacima iz ELOO-a prijava onečišćenih lokacija na području Grada Zagreba više od 9.000!
Pozivam i gradonačelnika Tomaševića da izvrši svoje propisane obaveze te dostavi gradskim zastupnicima i javnosti detaljno izvješće o sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada podnese, o lokacijama i količinama nepropisno odbačenog otpada te troškovima uklanjanja takvog otpada i provedbi mjera tijekom 2021. i 2022. godine.
Prijevite lokacije divljih odlagališta na https://eloo.haop.hr/public/