Hoće li Grad Zagreb rasprodati vrijedne parcele Zrinjevca kako bi podmirio dospjele obveze?

Foto: Screenshot / Katastar.hr

Obveznice koje je na londonskoj burzi plasirao Zagrebački holding na naplatu dolaze u srpnju. Grad Zagreb stoga razmišlja na koji način vratiti dug.

Kako HRT neslužbeno doznaje, Zrinjevac razmatra preseljenje svojih rasadnika na Jankomiru i Kajzerici pa se postavlja pitanje – što Grad Zagreb i Zagrebački holding planiraju s tim vrijednim parcelama?

Vijest koja se proširila među radnicima Zrinjevca, o mogućem preseljenju rasadnika s Jankomira i Kajzerice, pokrenula je spekulacije o namjerama gradske Uprave, jer riječ je o vrijednim parcelama.

“Što se tiče poslovnih zona, stotinjak ili 150 eura po kvadratu su nekakve bolje parcele, za poslovne namjene, a što se tiče Kajzerice, gdje se nalazi ovo drugo zemljište, 400-500 eura je kvadrat za ove manje parcele, a sad ovisno što se tamo da napraviti, mogućnosti su velike, a onda i cijena može biti poprilična”, govori za HRT Sanjin Rastovac, stručnjak za nekretnine.

Pa iako bi se prodajom obiju lokacija, koje prema Generalnom urbanističkom planu spadaju u zonu mješovite namjene, moglo zaraditi stotinjak milijuna eura, a možda i više, teško je vjerovati da će Grad prodati spomenuta zemljišta.

“Ono što bi zapravo bilo političko samoubojstvo gradonačelnika, da ide u bilo kakvu prodaju takvih nekretnina kako bi se na tom mjestu izgradila naselja ili bilo što slično. Potpuno sam siguran da to nije slučaj, nego da se radi na reorganizaciji Holdinga, da se vidi kolika je vrijednost tih nekretnina”, kaže zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova SDP-a, Renato Petek.

Gradonačelnik ne krije da se nešto događa, ali i da je sudbina spomenutih parcela još nepoznata.

“Uvijek se razmatraju različite lokacije u smislu optimizacije nekretnina. Ništa nije zapisano u kamenu i stalno se gleda koje nekretnine se mogu koristiti bolje za komunalne usluge koje sve podružnice pa tako i Zrinjevac daju građanima. Međutim, nikakva definitivna odluka nije donesena”, rekao je 6. travnja Tomislav Tomašević.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić, koji je u prošlom mandatu bio i skupštinski zastupnik, smatra da gradsku imovinu ne treba prodavati – ako nema jasne strategije. No, nije ni previše zabrinut zbog skorog dospijeća obveznica Zagrebačkog holdinga.

“Grad će uvijek biti zadužen. Samo je pitanje koji dio te zaduženosti omogućuje da Grad normalno funkcionira i da se normalno razvija. Moj plan je prije nekoliko godina bio da se od 2021. dug krene vraćati, ali ne da se dug skroz riješi”, nego da se otvori prostor za novo investiranje.

Obveznice koje dolaze na naplatu u srpnju trebat će refinancirati, pa je moguće da će spomenute nekretnine Zrinjevca poslužiti kao hipotekarno jamstvo kod sljedećeg kreditnog zaduženja.