Petek o sporazumu SDP-a i Možemo: Tomašević je, kao nekad Milan Bandić, kupio ono što mu je potrebno

Foto: Screenshot Facebook

Gradski zastupnik Renato Petek reagirao je na potpisivanje sporazuma o suradnji SDP-a i Možemo u Zagrebu, ističući da je Tomislav Tomašević “u maniri bivšeg gradonačelnika Bandića kupio ono što mu je potrebno kako bi osigurao stabilnu većinu u Gradskoj skupštini”.

“Ekskluzivno predstavljam sadržaj sporazuma koji su potpisali GO SDP i ‘Klub'”, ističe Petek na početku svoje objave te dalje piše:

“SDP je pristupom pregovorima i sadržajem sporazuma odustao baviti se Gradom Zagrebom i svojom gradskom organizacijom
Sadržajno je sporazum javnosti prilično nezanimljiv jer ne sadrži jasne političke smjernice niti daje alate, prava i obaveze partnerima. Cjelovit i ozbiljan pristup bi Zagrepčanima bio garancija, ili barem nada, koji će se neki značajni najavljeni projekti i programi realizirati do kraja mandata. Sporazum ne zadrži jasne političke stavove niti mehanizme kojima bi se politički partneri mogli služiti kako bi regulirali svoje odnose i kako bi osigurali provedbu toliko potrebnih promjena u gradu Zagrebu.
I sam v.d. predsjednik gradskog SDP-a kaže kako sadržaj nije bitan, već je sporazum politička poruka. Jedina jasna politička poruka je da su ovim sporazumom članovi SDP-a, Kolarić, g. Klisović, g. Vić, g. Krleža, g. Sesar i ostalih desetak ravnatelja i direktora u gradskim tvrtkama i ustanovama uspješno zabetonirali svoje funkcije i visoke plaće. Vjerujem da će u budućnosti studij politologije proučavati fenomen u kojem jednu stranu u pregovorima zastupa zaposlenik drugog pregovarača. Naime, Branku Kolariću karijera i pozicija ravnatelja Nastavnog zavoda Andrija Štampar potpuno ovisi o drugom pregovaraču, u ovom slučaju gradonačelniku Tomaševiću.
Čestitke!
Na sporazumu se, osim zaposlenim SDP-ovcima, još može čestitati jedino gradonačelniku Grada Zagreba. Tomašević je u maniri bivšeg gradonačelnika Bandića kupio ono što mu je potrebno kako bi osigurao stabilnu većinu u Gradskoj skupštini i nastavio, kako sam kaže, stabilno ‘vladati’ Zagrebom.
Sve se odigralo kako je još davno prije početka pregovora govorio jedan od frontmena platforme Možemo!: Vi se SDP-ovci nevjerojatno jeftini!

SDP bez kičme

Zabrinjava javno iskazivanje slabosti SDP-a, nekad rezultatski i popularnošću značajne stranke, za koju mi je predsjednik Grbin prije ulaska u stranku tvrdio da će opet biti takva, snažna i velika, te da sam dobrodošao raditi u tom smjeru. To je bio moj ‘uvjet’ za ulazak u stranku, prostor za rad i djelovanje s članovima i stručnjacima na idejama i novim rješenjima za nagomilane gradske projekte. SDP Zagreb je raskidom prethodnog sporazuma imao novu šansu koju je prokockao jer opet nije iskazao politički stav o budućnosti i razvoju Zagreba čime bi birači u Zagrebu zaključili da u stranci ponovno ima života, ideja, energije te da postoji naznaka kako će se SDP baviti konstruktivnim rješenjima i pravovremenim korekcijama izvršne vlasti.

SDP Zagreb je potpisao sporazum s nekim ‘Klubom’ koji funkcionira kao Mamićev Dinamo

Članovi Gradskog odbora SDP glasali su za jedan tekst sporazuma, a potpisan je tekst drugačijeg sadržaja, s nekom drugom organizacijom, a ne koalicijom političkih stranaka! Naime, sporazum je koalicija okupljena oko Možemo! potpisala kao ‘Klub’?! Što je to? Možda nova forma političkog udruživanja jer je ‘platforma’ istrošena? Prema registru političkih stranaka taj ‘Klub’ nema pravnu osobnost niti su stranke kao pravne osobe mogle dati suglasnost nekom Klubu i osobi da ih zastupa. Taj me ‘Klub’ malo podsjeća na Mamićev GNK Dinamo u smislu njegove neprobojne organizacijske strukture i propisa obavijenih tajnama. No čak je i kod Dinama sve transparentnije, GNK Dinamo je upisan u registar udruga, a javnosti je dostupan i njegov statut, takav kakav jest.
Obistinila su se najmračnija predviđanja nekih članova Partije. SDP je političko polje u Zagrebu, koje se rasprostire kroz četiri izborne jedinice na parlamentarnim izborima potpuno prepustio Tomaševiću kao zalog da ovaj razmisli hoće li sjesti i razgovarati o potencijalnom partnerstvu na nacionalnoj razini te da u Zagrebu on predvodi željenu koaliciju. No ova i ostale koalicije ovise o premijeru Andreju Plenkoviću, tihom partneru svakog gradonačelnika u Hrvatskoj.”