Otvoren natječaj za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost

U Tehničkom muzeju u Zagrebu sinoć je u sklopu Dana Nikole Tesle zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek otvorila natječaj za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost, a održana je i panel rasprava o percepciji Nikole Tesle u društvu.

nikola_tesla_2

Posljednjih godina raste zanimanje za život i rad Nikole Tesle, a pored svijeta znanosti on postaje ikona pop kulture. Hrvatska u tome nedovoljno sudjeluje, zaključeno je na sinoćnjem panelu na kojem su sudjelovali prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr. sc. Karolja Skala s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, dr.sc. gospodin Ivan Šimatović, neovisni istraživač, Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, inače bivša kustosica Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. „Postoje velike mogućnosti, od stvaranja Teslinog parka po uzoru na znanstveni centar Kopernik u Poljskoj, međunarodnih manifestacija, do literature i filma koji bi bolje osvijetlili Teslin život“ smatra komunikacijski stručnjak prof.dr.sc. Božo Skoko, moderator panela.

Svi se slažu da Tesla pripada znanosti i kao znanstvenika ga treba i percipirati, a razlog pridavanja otkrića koje nisu znanstveno dokazane vide i u slabom poznavanju Teslina rada, osobito u djece i mladih. „Tesla je učinio mnogo i ima i previše zasluga da bismo tražili nove. On treba biti uzor djeci“ rekao je profesor Horvat.

Cilj je to i Udruzi Nikola Tesla – Genij za budućnost. Natječaj koji je sinoć šestu godinu zaredom otvoren namijenjen je velikim dijelom i djeci i mladima. Tako je jedna od tri kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje upravo Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli na kojem sudjeluju školarci i studenti iz cijele Hrvatske.

Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost dodjeljuje se i u kategoriji kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Nikolom Teslom te u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Dobitnici godišnje nagrade bit će proglašeni u sklopu obilježavanja obljetnice Teslina rođendana, manifestaciji Tesla & friends, 9. srpnja ove godine u Zagrebu. Svi zainteresirani prijaviti se mogu do 1. ožujka, a više informacija o natječaju mogu dobiti na web stranicama udruge www.unt-genius.hr.