Boris Šušnjar – licencirani turistički vodič koji se najbolje osjeća u ‘cipelama’ Nikole Tesle!

Foto: Nikola Zoko

Intrigira li vas život izumitelja, inženjera te futurista Nikole Tesle, gotovo da je nemoguće ne primijetiti i njegovog ‘dvojnika’, suvremenjaka u kojeg utjelovljuje licencirani turistički vodič Boris Šušnjar.

U cipele ovog znanstvenika skače godinama, a u danima kad se obilježava Teslin rođendan Boris će posjetiti Smiljan gdje je Tesla rođen, Karlovac u kojem je pohađao gimnaziju ali i Ozalj gdje se nalazi hidroelektrana Munjara, napravljena prema njegovim nacrtima. Upravo u Ozlju, uoči svog rođendana Boris je u ulozi Tesle prošetao gradskim ulicama, otkrio lampu koja je zasvijetlila u trenutku dolaska struje u ovaj grad, ali i pokazao pomalo skrivene kutke hidroelektrane koja je jedan od simbola grada kojeg s pravom nazivaju zelenim srcem Hrvatske. Ovakva kostimirana šetnja, ali i slušanje o životu i radu ovog genijalca turistička je tura koju Boris, osim u Ozlju i Karlovcu organizira i u Zagrebu.

“Uvijek su me oduševljavale kostimirane šetnje s vodičem što je u Europskim gradovima vrlo česta pojava. Kako sam se ja našao u ulozi Tesle? Pa prije svega ja sam strojar po struci, i oduvijek sam cijenio doprinos kvaliteti naših života koji nam je znanost dala, te mi je nekako bilo prirodno da za lik kojeg želim dublje proučavati i prezentirati bude neki znanstvenik. A gdje ćeš bolje od Tesle – fenomenalan je izumitelj kojem svi moramo biti zahvalni za puno toga, u mom rodnom Karlovcu doživio je “zaljubljivanje” u znanost elektriciteta (što on i eksplicitno ističe u svojoj autobiografiji) a uz sve to iznimno je zanimljiva osoba.

I zbog svojih idealističnih stavova, ali i zbog one njegove strane koju ljudi zovu “čudna”… u svakom slučaju iznimno dobar lik za obrađivati i prikazivati…”, kaže Boris koji je krenuo s istraživanjem Tesle bez da je znao da će ga ujedno i utjeloviti te pretvoriti u turističku atrakciju. Proučavanje Teslinog lika i djela trajalo je mjesecima, a ovaj vitalni 50-godišnjak kaže kako je u prvoj fazi bezrezervno gomilao informacije pokušavajući doći do srži Tesle kao osobe a ne kao znanstvenika.

“Sve me zanimalo – od toga kakav je bio, zašto je bio toliko filantropski nastrojen, tko ga je tako odgojio, zašto se nikad nije naučio bolje štititi, koje je strahove imao…bila su samo neka pitanja na koja sam našao odgovor. Sve te elemente danas pričam u svojim Šetnjama s Teslom – turističkim sadržajem u kojem se isprepliće 70 % moje priče o Tesli i 30% činjenica o njegovim izumima i znanosti. Gdje god da me sretnete i krenete sa mnom u kostimiranu šetnju znajte da tura traje u prosjeku 100 minuta. U Zagrebu krećemo s Trga Bana Josipa Jelačića, pa uz Matoša dođemo do Trga sv. Marka i kule Lotrščak tražeći prvu zagrebačku žarulju, spuštamo se na Ilicu, Cvjetni plac i završimo kod kipa Tesle u Masarykovoj. U Ozlju krećemo s Kupališta, u Karlovcu grupu dočekam ‘na Zvijezdi’…”, kaže Šušnjar koji već na prvi pogled izgleda jako sličan znanstveniku. Dolazi odjeven u originalno, jednostavno ‘Teslino’ odijelo, s perikom i brkovima koje je za njega posebno napravljeno u Zagrebačkom kazalištu Komedija. Ne krije kako ispod kostima izgleda potpuno drugačije što mu omogućava individualnost u obje ‘uloge’- kao STEM-ovac Boris ili kao genijalac Tesla.

“Često me pitaju čemu se najviše divim kad je riječ o Tesli, a odgovor je i više nego kompleksan. No, prije svega bio je kozmopolit i čovjekoljub što će vam potkrijepiti jednostavan primjer: od preko 700 izuma koje je imao, Tesla je patentirao njih jedva 120, što znači “5 dajem gratis, a jedan naplaćujem” a i taj jedan je bio slabašno zaštićen puno puta… Koliko god to za njega osobno bilo štetno, on nikada nije odustao od svoje vizije da smo svi mi na ovom planetu “jedno pleme” i da bismo trebali nadići sve podjele koje nam se nameću. Idealistično, čak i naivno, ali ja vjerujem da čovječanstvu jesu potrebni takovi pojedinci s vremena na vrijeme, čisto da nas podsjete na potencijal koji u nama čuči…”, zaključio je na kraju i nama, kao i svima koji su ga slušali taj dan (i vama koji ovo čitate) dao ‘domaći zadatak – učinite kad god možete neko dobro djelo osobama koje vas okružuju i to ne zbog njih nego zbog vas, zbog te čovjekoljubivosti koju je u svom životu nosio Tesla, a koja bi trebala biti dio života svakoga od nas.

Foto: Nikola Zoko