Više od 500 posjetitelja na otvorenju izložbe oduševljeno Miltonom Glaserom

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, u utorak, 27. siječnja otvorena je izložba Miltona Glasera “Crtanje je promišljanje/Drawing is thinking”.

izlozba-crteza

Izložbu radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora organizirali su Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU u suradnji s dizajnerom i ilustratorom Mirkom Ilićem, bivšim učenikom ŠPUD-a, Školom Primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD) , umjetničkom platformom Organizam te SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva.

Na samom početku programa, okupljene posjetitelje, pozdravila je ravnateljica Primijenjene – Marija Krstić Lukač. Program su moderirale voditeljice projekta Bernarda Cesar i Marija Juza, ali se i osvrnule na na iskustvo organiziranja izložbe i motivaciju: “Ovo nije prvi put da izlažemo Miltonove radove. Prije pola godine u ovom istom prostoru ugostili smo izložbu ‘Slike iz Podzemne – Plakati Škole vizualnih umjetnosti iz podzemne željeznice, od 1947. do danas’ – među plakatima internacionalnih umjetnika i dizajnera bilo je izloženo i 7 Glaserovih plakata. Također, prošlog ljeta u suradnji s Mirkom Ilićem organizirali smo studijski boravak u NY za dvoje učenika ŠPUD-a koji su imali priliku upoznati Miltona Glasera i posjetititi njegov studio ‘ART IS WORK’. Milton Glaser je za nas prvenstveno stručni uzor, netko čiji jedinstven rad ne možeš zaobići u praksi jer je na samom vrhu dizajnerskog promišljanja, likovne estetike i specifičnog umjetničkog senzibiliteta i najvažnije, to je rad koji ti odmah priraste srcu.”

Iva Babaja, dizajnerica i predsjednica ICO-D-a (Svjetskog udruženja za dizajn) koja Miltona Glasera i osobno poznaje, predstavila je koncept i karakter izložbe: “Ova izložba Miltonovih crteža nikako nije monografska retrospektiva radova, iako obuhvaća radove nastale kroz nekoliko decenija. Intencija ovdje nije pokazivanje crteža, već propitivanje veze između njih kroz njihovo sučeljavanje i stvaranje odnosa. A to sučeljavanje dovodi nas pak do procesa promatranja pojedinog rada i njegovo razumijevanja na individualnoj razini. Na neki način, kontekst nas sili da promatramo sebe kako promatramo radove. U svojem gotovo intimnom razmišljanju, Milton nas uči da je crtanje promatranje, tj. da ono što gledamo osvješćujemo tek kad to odlučimo nacrtati. Za njega, crtanje postaje forma meditacije, ona u kojoj crtanje iz pozicije poniznosti i u odsustvu sudova omogućava istini da izađe na površinu te da nam postane razumljiva. Milton ovdje citira neurobilologiju jednako kao Lehrerovu knjigu ‘Proust je bio neuroznanstvenik’ ili Cezannea te poantira da iako živimo u digitalnom dobu, potreba za crtanjem kao disciplinom promatranja nije nestala.”

Babaja je potom svečano otvorila vrata Salona Izidor Kršnjavi, službeno otvorivši izložbu velikom broju okupljenih posjetitelja. Izložba ‘Crtanje je promišljanje/Drawing is thinking’ koja je dosad na ovim prostorima bila postavljena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju i Sarajevu, bit će otvorena do 6. veljače 2015. u radnom vremenu od 11 do 18 sati.

Tijekom trajanja izložbe organiziraju se i popratni sadržaji: organizirana vodstva kroz izložbu, posebice za učenike ŠPUD-a i studente, Promenada u ŠPUD – u Noći muzeja, 30.siječnja, dok će zatvaranju izložbe prethoditi projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora – “To inform and delight” (2008.) redateljice Wendy Keys. Film se prikazuje u KIC-u, 5. veljače u 19 h. Zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prethodna najava Organizatoru.

Milton Glaser uputio je organizatorima izložbe u Hrvatskoj i sljedeću posvetu: “Zahvaljujem Školi Primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) i Udruzi bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU) iz Zagreba za predstavljanje mog rada. Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.”

izlozba-Miltona-Glasera-1

U organizaciji, pripremi i postavu izložbe koja je već na samom otvorenju oduševila zagrebačku publiku sudjelovali su, uz voditelje projekta: Bernardu Cesar, Mariju Juza i Filipa Pintarića; asistenti voditelja projekta: Mia Petranović i Vinka Mortigjija Anušić; asistenti produkcije: Aleksandra Ajzenhamer, Goran Babić, Tena Bošnjaković, Bernard Cesar, Anamarija Duić, Morana Laušin, Valentina Sunek, Ljiljana Marković, Emilija Miholić, Dijana Protić, Hana Reberski, Miroslav Sabolić, Lucija Saletto, Lovro Mrđen i Filip Reberski; marketing & Pr: Ivanka Bičak; fotografija & video: Martin i Roman Horvat; voditeljica Salona Izidor Kršnjavi : Mirjana Tomašević Dančević. Postav i dizajn izložbe osmislila je umjetnička platforma Organizam IA (Sintoment+Ubu+Babushke+Nefunkcionalni Most).

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je njujoršku srednju školu za glazbu i umjetnost, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim zahvaljujući Fulbright stipendiji Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York magazina u suradnji sa Clay Felkerom1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator postera i printova, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper - Hewitta National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine.