OBRANA OD POPLAVA: Sve snage su na terenu, građanima ugroženih područja upućeno posebno upozorenje

Foto: MUP

Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su i danas, 5. kolovoza na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju, objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite.

U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

Jučer je na temelju Odluke Hrvatskih voda poslana SMS poruka upozorenja za poplave za područje općine Brdovec.

Foto: MUP

Jučer, 4. kolovoza je na temelju Odluke Hrvatskih voda poslana SMS poruka upozorenja za poplave za područje općine Brdovec. U općini Brdovec je voda došla do kuća, osam kuća je odsječeno te su danas tijekom jutra izmješteni stanovnici kuća i spašeno 13 pasa. Također, danas su na području općine Brdovec spašena tri strana državljana od utapanja.

Hrvatske vode su danas, 5. kolovoza donijele Rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava:

  • na branjenom području 33: međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin
  • na Malom slivu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok).

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna dosadašnja oborina, te prognoza novih oborina tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana na području Slovenije i Hrvatske uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeke Save i pritoka na gornjem dijelu sliva u RH. Maksimalni dotok iz Slovenije se očekuje tijekom večernjih sati. Dotok rijeka Drave i Mure iz Slovenije je iznimno visok, no izrazito ovisi o radu uzvodnih hidroelektrana. Njihovi maksimalni protoci bi se mogli ostvariti tijekom današnjeg dana ili sljedeće noći. Obzirom da je iz susjedne Slovenije Savom dolazio i dolazi izrazito izdašan protok, od jučer je aktivan preljev Jankomir koji uz jučer otvorenu ustave Prevlaka rasterećuje Savu. Današnja prognoza obilnih oborina na području Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Poseban naglasak na bujične poplave se daje na područja uz granicu sa Slovenijom.

Ravnateljstvo civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Pregled po županijama tijekom 4./5. kolovoza 2023.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Najugroženija područja su naselja Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice, Javorje. Aktivnosti obrane od poplava su se provodile cijelu noć na području Samobora, Svete Nedjelje, Zaprešića i Brdovca, a uz oteretni kanal Sava- Odra su organizirana dežurstva. Kontinuirano se obilaze kritična mjesta na terenu. U Zagrebu su spašene dvije osobe sa splavi kod Hendrixovog mosta.

Varaždinska županija
Na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 cm. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Primorsko-goranska županija
Zbog nevremena, praćenog velikom količinom oborina koje je jučer zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, zaprimljeno je oko 80 dojava o srušenim stablima, ulasku vode u okućnice i objekte te nasukavanju brodica. U gradu Čabru došlo je do začepljenja brane i posljedično do izlijevanja Čabranke izvan korita zbog čega je zatvorena prometnica Čabar – Plešce.

Karlovačka županija
Sve gradske komunalne službe kao i operativne snage su u stanju pripravnosti. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, ugroženim gradskim četvrtima su dostavljene vreće s pijeskom te  folije i cerade. Stožer civilne zaštite Ribnika i  Žakanja su iskazali potrebe za vrećama i folijama, koje su im osigurane. Županijski centar 112 Karlovac je u stalnom kontaktu sa stožerima civilne zaštite i prati razvoj situacije.

Sisačko-moslavačka županija
Sve službe su stavljene u pripravnost i prati se vodostaj Save, u naseljima Martinska ves i Desno Trebarjevo. Tijekom 5. kolovoza će se graditi zečji nasipi uz pomoć djelatnika Hrvatskih voda i vatrogasaca.

Splitsko-dalmatinska županija
Prolazak olujnog nevremena kroz Splitsko-dalmatinsku županiju obilježilo je najprije nekoliko manjih požara izazvanih udarima gromova (Vis, Okrug Donji, Svib), koji su brzo pogašeni, iza čega su slijedile dojave o srušenim stablima i odronima na prometnicama. Najviše su bile potrebne tehničke intervencije vatrogasaca i cestarskih službi vezano uz obilne oborine, od potrebe za izvlačenjima vozila koja su ostala na poplavljenim prometnicama, ispumpavanja vode s prometnica i iz stambenih objekata, vraćanje izbijenih šahti i slično. Bilo je i manjih prekida u napajanju električnom energijom.

Zadarska županija
Županijski centar 112 Zadar zaprimio je jučer veći broj dojava zbog slomljenih stabala i odrona kamenja koji ugrožavaju promet, odvezanih i razbijenih brodica, nekoliko manjih požara nastalih uslijed udara groma te oštećenja kabela visokog napona. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Istarska županija
Uslijed nevremena koje je tijekom 4. kolovoza zahvatilo područje Istarske županije, Županijski centar 112 Pazin zaprimio više dojava od građana o padu stabla na ceste i dalekovoda te o povremenim prekidima opskrbom električne energije u pojedinim kućanstvima. Također, došlo je do kvara na cestovno-željezničkim prijelazima Zarečje i Čabrunići, uslijed čega je nastala gužva u prometu. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Ravnateljstvo civilne zaštite poziva građane na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.