NEVRIJEME: U Istri jak vjetar rušio stabla, DHMZ objavio satelitsku snimku nevremena u Dalmaciji…

Foto: DHMZ

Najavljena promjena vremena zahvatila je danas popodne najprije istru, a onda se širila na druge dijelove Hrvatske.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio satelitsku snimku nevremena koje je zahvatilo Dalmaciju, osobito splitsko područje te otoke Hvar, Brač, Lastovo…

Zbog veće količine kiše koja je pala u kratkom vremenskom razdoblju u Istri, danas u popodnevnim satima Županijski centar 112 Pazin zaprimio je 80-ak poziva, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Građani su dojavljvali o srušenim stablima i granama na prometnicama, srušenim ili nagnutim telefonskim stupovima, poplavljenim dvorištima, podrumima i prizemljima kuća kao i plavljenju poslovnih prostora na području Poreča i Umaga, prilikom čega je JVP Poreč imala više od 30 intervencija, a JVP Umag oko 20 intervencija.

Ilustracija | Foto: MUP

Uslijed obilne količine oborine došlo je i do problema odvodnje na području Poreča radi začepljenih šahtova, a dolazilo je i do poteškoća u prometu uslijed veće količine padalina na prometnicama.
Zaprimljene su i dojave o poteškoćama u opskrbi električnom energijom u središnjoj i istočnoj Istri (mjesta Juršići, Divšići, Prodol) koje su sanirali djelatnici HEP-a do 15 sati. Zabilježene su i manje poteškoće u opskrbi električnom energijom na tri lokacije na području Umaga o čemu su obaviještene nadležne službe. Na području Rovinja uslijed udara groma došlo je do zadimljenja protupožarnog sustava u objektu.

Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Nevrijeme u Virovitičko-podravskoj županiji

Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je dojavu kako je uslijed jakog vjetra u popodnevnim satima u Orahovici došlo do raskrivanja krova obiteljske kuće.

Odmah po zaprimanju dojave na teren su upućene sve žurne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.