Nizom događanja na Jarunu će se obilježiti Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH

Civilna zaštita - vježba
Foto: Zagreb.hr

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježit će se manifestacijom “Zajedno za otporniji Zagreb” kako bi se podigla svijest građana o brojnim rizicima i ispravnim obrascima ponašanja u katastrofama kao temelja prevencije.

Manifestacija će se održati u subotu, 2. ožujka, od 10:00 sati kod Veslačkog kluba na Jarunu.

Najmlađi će imati priliku pogledati opremu i vozila civilne zaštite, modele potresa, poplava i erozije tla, spašavanje na vodi, tehniku pružanja prve pomoći i oživljavanja i tehniku podizanja šatora.

Također će imati priliku isprobati simulator potresa, vožnju u vlakiću i traženje skrivenog odašiljača. Stariji mogu sudjelovati u akciji dobrovoljnog darivanja krvi i mjerenju tlaka i šećera.

Uz organizatore Grad Zagreb, Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, Ravnateljstvo civilne zaštite i Područni ured civilne zaštite Zagreb na obilježavanju sudjeluju i Civilna zaštita Grada Zagreba, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Policijska uprava zagrebačka, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Klub za obuku službenih i sportskih pasa “Zagreb”, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radioamaterski savez, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, Udruga građana “Bespilotni sustavi u kriznim situacijama” i Savez izviđača Hrvatske.

“Svim pripadnicima Civilne zaštite Grada Zagreba kao i svim pripadnicima civilne zaštite diljem Hrvatske čestitamo njihov dan, te zahvaljujemo na vremenu i trudu uloženom u rad za dobrobit zajednice. Ujedno pozivamo sve zainteresirane punoljetne osobe s prebivalištem na području Grada Zagreba da se priključe postrojbama civilne zaštite opće namjene i doprinesu spremnosti na izvanredne događaje”, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

Zainteresirani se mogu javiti na adresu [email protected]