Obnovite fasadu uz državnu subvenciju, osigurano je 100 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj je tjedan objavio natječaj i javne pozive za energetsku obnovu višestambenih zgrada, u vrijednosti više od 100 milijuna kuna, izvijestili su u subotu iz Fonda.

termoizolacija_fasada

Javni natječaj obuhvaća četiri koraka za cjelovitu energetsku obnovu – energetski pregled i certificiranje, izrada projektne dokumentacije, energetska obnova zgrade te ugradnja uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetre ili razdjelnike).

“Natječaji i pozivi su vrijedni više od 100 milijuna kuna, a građani koji projekte prijavljuju putem upravitelja zgrade mogu dobiti od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava, a za izradu projektne dokumentacije čak do 100 posto. U odnosu na prošlu godinu predviđena sredstva su povećali sa 44 na više od 100 milijuna kuna i očekuje se i ove godine dobar odaziv”, navodi u priopćenju Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osim izravne koristi poboljšane energetske učinkovitosti i smanjenja nepotrebnog gubitka topline, poticanje ovakvih projekata potiče i angažman raznih stručnih osoba i tvrtki, dodaje Müller.

Procjenjuje se kako u Hrvatskoj ima oko 50 milijuna metara četvornih korisne površine višestambenih zgrada, a većinom su građene prije 1987. godine i imaju slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju te su odgovorne za velike gubitke topline odnosno nepotrebnu potrošnju energije. Primjenom mjera povećanja energetske učinkovitosti, potrošnju tih zgrada je moguće smanjiti čak peterostruko, ističe se u priopćenju.

Navedene natječaje i javne pozive Fond provodi na temelju Programa energetske obnove višestambenih zgrada od 2014. do 2020. godine kojeg je donijela Vlada u srpnju 2014. godine. Za energetsku obnovu višestambenih zgrada u 2014. je odobreno 44 milijuna kuna za projekte koji će se provoditi u 774 stambene zgrade.

Energetska obnova koja se sufinancira podrazumijeva povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu ili unaprjeđenje sustava grijanja. Također, u obnovu je moguće uključiti i mjere korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbu unutarnje rasvjete kao i implementaciju sustava za centralno upravljanje sustavom grijanja i hlađenja.

Ključan uvjet je da se provedbom osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30 posto u odnosu na početno stanje te da su mjere u skladu s tehničkim zahtjevima propisanima u natječaju.

Javni pozivi i natječaji vezani za energetsku obnovu zgrade usmjereni su direktno na zgrade, a stanari projekt prijavljuju putem upravitelja zgrade, neovisno o tome u kojem se gradu, županiji ili općini nalaze.

Za sufinanciranje se može prijaviti i više upravitelja zajedno za povezane višestambene zgrade koje predstavljaju jedinstvenu arhitektonsku i energetsku cjelinu, a kojima upravlja više upravitelja. U slučaju zajedničke prijave, nužno je odrediti ovlaštenog Nositelja ponude koji sklapa ugovor s Fondom.

Maksimalni iznos za energetsku obnovu zgrade je 1,4 milijuna kuna po ponudi. Za izradu projektne dokumentacije može se dobiti do 100 posto sredstava, odnosno maksimalno 35 tisuća kuna, a u slučaju zajedničke prijave maksimalan iznos je 200 tisuća kuna.

Prema Zakonu o energetskoj učinkovitosti koji je na snazi od studenog 2014, za sklapanje ugovora o energetskoj obnovi zgrade dovoljna je suglasnost natpolovične većine suvlasnika.