OBILJEŽEN DAN GRADA DUGOG SELA: Gradonačelnik podsjetio što je učinjeno “od Martinja do Martinja”

OBILJEŽEN DAN GRADA DUGOG SELA:  Gradonačelnik podsjetio što je učinjeno "od Martinja do Martinja"
Foto: Zagrebačka županija

U nazočnosti velikog broja dužnosnika i uzvanika, svečanom sjednicom Gradskog vijeća održanoj u prostoru Gradske sportske dvorane, obilježen je Dan grada Dugog Sela.

“Među prvima smo u RH u potpunosti riješili problem svjetlosnoga zagađenja i krenuli putem pametnoga grada. Novom, led tehnologijom zamijenjena su sva, 2402 rasvjetna tijela na gradskom prostoru. Projekt zamjene besplatno nam je izradila REGEA, a za rekonstrukciju javne rasvjete potpisali smo ugovor vrijedan 7,2 milijuna kuna s ICT tvrtkom ‘Omega software’. Nismo opteretili proračun, javnu smo rasvjetu ‘uzeli u najam’ na 88 mjeseci, a nakon toga roka Grad će postati njezin vlasnik”, istaknuo je, govoreći o učinjenom “od Martinja do Martinja”, gradonačelnik Nenad Panian.

Govorio je gradonačelnik i o sagrađenom reciklažnom dvorištu, izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada gradske uprave i Glazbene škole (radovi počinju iduće godine), izradi dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju ulaznog prostora zgrade gradske uprave, za izgradnju dvorane dječjeg vrtića, dokumentacije za turistički ured, za rekreacijski centar Puhovo, za pješačku stazu do vrha Martin Brega…

“Slušajući građane, shvatio sam da gradonačelnik ima samo jednu funkciju, da bude ‘šef komunalnog’. Jedino za što vas pitaju je asfaltiranje, kanalizacija, infrastruktura… I to je ono, to je dio poslova, na čemu smo intenzivno radili proteklih godinu dana”, rekao je Panian, dodavši da uloga gradonačelnika i jest da bude u stalnom kontaktu s građanima i rješava probleme.

“Naši projekti su projekti građana Dugog Sela, višegodišnje želje koje čekaju svoje ostvarenje. Nadam se da ćemo u tome i dalje imati podršku ministarstava, fondova, Županije…”, rekao je Panian. O podršci Županije govorila je zamjenica župana Nadica Žužak.

“Naša suradnja bazira se na pomoći Županije oko važnih projekata u komunalnoj infrastrukturi, prosvjeti, ulaganju u ispostavu Doma zdravlja, sufinanciranju nabave udžbenika za osnovnoškolce… Unazad dvije godine, preko ŽUC-a smo u sanciju cesta uložili 2,7 milijuna kuna, a u prosvjetu, unazad deset godina, preko 40 milijuna kuna. Ovih dana počela je i zamjena kotlovnice u OŠ Josipa Zorića, projekt od preko 3 milijuna kuna… Sve što radimo, zajednički radimo na dobrobit građana, na podizanju kvalitete njihova života”, rekla je zamjenica Žužak.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, naglasivši uz ostalo skori početak gradnje Regionalnoga vodoopskrbnog sustava “Zagreb-istok”, u sklopu kojega će se na području Dugog Sela rekonstruirati 50 kilometara cjevovoda. Naglasio je da se trećina gradskog proračuna izdvaja za predškolski odgoj. “Ne čudi to, jer u zadnjih 20 godina broj stanovnika Dugog Sela se udvostručio”, istaknuo je Budimir.

Među brojnim uzvanicima bili su i ministar pravosuđa i izaslanik predsjednika Vlade RH Dražen Bošnjaković, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora RH Dražen Barišić, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, saborski zastupnici Milorad Batinić i Bernarda Topolko, general Vlado Šindler…

Na sjednici su uručena i javna priznanja grada. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Stjepanu Berteku i posthumno Branku Deronji.