NOĆ KAZALIŠTA: U palači Dverce predstavljeno 10. izdanje ove kulturne manifestacije

NOĆ KAZALIŠTA: U palači Dverce predstavljeno 10. izdanje ove kulturne manifestacije
Foto: Press

U palači Dverce danas su predstavljena događanja koja će se održati u okviru nacionalne kulturne manifestacije Noć kazališta, desete po redu.

Konferenciju je vodila glavna organizatorica i voditeljica projekta, gospođa Sandra Banić Naumovski iz Narodnog sveučilišta Dubrava, dječje kazalište Dubrava a ravnatelj, gospodin Željko Šturlić pozdravio je sve nazočne kroz nekoliko uvodnih riječi. Tijekom konferencije saznali smo da da će

Ove godine će, kako je rečeno, u manifestaciju biti uključen rekordan broj gradova i mjesta – čak 54, i to na području cijele Republike Hrvatske, a osobito su naglašeni programi koji će se održavati u malim mjestima.

Upravo o tome su govorila je gošća iz Novske Valentina Opič, ravnateljica POU Novska, koja je predstavila njihove redovne programe, ali i ono što su pripremili za samu Noć kazališta. Naglasak je na formiranju nove publike, što je jedan od ciljeva same manifestacije, pa u skladu s tim povremeno daju besplatne programe za djecu, ali i za odrasle.

U ime amaterskog kazališta sa otoka Šolte govorila je Gordana Burica koja je istaknula kako je ovo peti put da sudjeluju u Noći kazališta te da je to za njih vrlo značajno jer se na taj način oživljava kulturni život otoka, ali i općenito društvena događanja koja zamiru nakon turističke sezone. Kroz svoj rad uključuju mještane svih mjesta sa otoka, a osobito je važno to što njeguju izričaj na lokalnom dijalektu koji je već po malo postao arhaičan. Ispravno ga govore samo starije generacije, a ovo je način da se ta znanja prenesu i na mlađe.

O važnosti razvijanja mlade publike govorila je i predstavnica dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka koja je naglasila da kroz rad s djecom, uz klasični kazališni program, razvijaju i dodatne aktivnosti kako bi sve skupa učinili što zanimljivijim za mlađe generacije.

Ana Lederer je, govoreći u ime grada Zagreba, ali i kao jedna od pokretačica Noći kazališta, istaknula važnost uključivanja što šireg kruga sudionika, bez obzira na to je li riječ o profesionalnim ili amaterskim grupama i kazalištima. Također, navela je da Grad Zagreb u potpunosti podržava i pomaže manifestaciju u okviru svojih mogućnosti te izrazila zadovoljstvo brojem uključenih kazališta i grupa u gradu, ali i odazivom publike.

Predstavljajući program svog kazališta, Dražen Ferenčina, ravnatelj kazališta Gavella, naglasio je da se oni kao renomirana kazališna kuća svake godine trude uvesti nešto novo i malo drugačije, pa su ove godine osmislili moto “noć kazališta do jutra”. U skladu s tim organizirali su program kroz klasične predstave, ali i dodatni program ili, kako je rekao, “kazališno rokerski performans” koji će se izvesti kroz nastup Filipa Šovagovića i njegovog benda u foajeu kazališta.

Glavna organizatorica i voditeljica projekta Sandra Banović Naumovski izrazila zahvalu svim koji su pripomogli u organizaciji 10. Noći kazališta. Posebno je istaknula pokroviteljicu, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te podupiratelje – Ministarstvo kulture, Hrvatsku turističku zajednicu, Turističku zajednicu grada Zagreba i Gradski ured za kulturu.