Dan grada Zagreba u znaku 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke

Foto: Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Besplatni koncerti, tematske šetnje, projekcije filmova, slobodan ulaz u gradske muzeje, kao i Projekt “Glazbena kontrola” samo su dio programa kojima će se ove godine obilježiti Dan grada Zagreba.

Ovogodišnja proslava proteći će u znaku 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke, a bogat program koji su pripremili centri za kulturu održat će se u brojnim zagrebačkim kvartovima, priopćeno je iz Ureda gradonačelknika.

Program posvećen Zagorki organiziran je i u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Program u stanu održava se 31. svibnja u 20 sati, a uz taj program u 17 sati u stanu se mogu preuzeti misteriozna pisma koja su glavni rekvizit za samostalnu šetnju gradom. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanima sa Zagorkinim životom.

Centar mladih Ribnjak u srijedu, 31. svibnja, u 17 sati, u suradnji s umjetnicima Rezidencije Ribnjak, organizira tematsku šetnju parkom i biografijom Marije Jurić Zagorke u Parku Ribnjak. Istoga dana u 18 sati održat će se dramatizirano predavanje o Zagorki DrugačiJA, dok je u 19 sati na programu koncert Big band Greenhil cluba: Moj Zagreb kak imam te rad iz ciklusa koncerata orkestara Neozbiljni u parku. Program u Ribnjaku završava tribinom novoosnovane inicijative „Zagorke“ koja okuplja dosadašnje dobitnice nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva.

Projekcija dokumentarno-igranog filma „Zagorka“ te razgovor s redateljicom Biljanom Čakić-Veselić i voditeljicom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke Anom Zbiljski održat će se u srijedu, 31. svibnja u 18:20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir. U 18 sati na drugom kraju grada, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, održat će se likovna radionica „Ilustracija priče, bajke, mitova i legendi prema djelima Marije Jurić Zagorke”.

Radionice crtanja za mlađu djecu: Marija Jurić Zagorka – odijevanje nekada organizirana je u Narodnom sveučilištu Dubrava, također s početkom u 18 sati, dok će se u isto vrijeme u maloj dvorani održati predavanje – suvremena prezentacija biografije Marije Jurić Zagorke s fokusom na njezin stvaralački rad.

Cjelodnevni program organiziran je u Pučkom otvorenom učilištu gdje će se, između ostaloga, moći razgledati izložba knjiga – Marija Jurić Zagorka. U 14 sati za učenike osnovnih škola organiziran je program „Zagorkina priča“ – upoznavanje Marije Jurić Zagorke kroz pripovijedanja o kontekstu vremena u kojem je živjela.

Osim programa posvećenih Mariji Jurić Zagorki u brojnim centrima za kulturu organizirani su koncerti, radionice i izložbe. U Centru kulture na Peščenici u srijedu, 31. svibnja, u 19 sati, bit će svečano otkrivanje biste Zlatka Balokovića, autora Antuna Augustinčića, u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Balokovića. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca moći će se razgledati izložba radova polaznika likovne radionice za treću životnu dob Otvoreni atelje, a Izložba 45. godina Galerije Vladimir Bužančić može se razgledati i u Centru za kulturu Novi Zagreb.

Obilježavanje Dana grada Zagreba uz izrada razglednice grada s vizurama poznatih lokacija (Kula Lotrščak, Kamenita vrata, Zagrebačka katedrala, Lenucijeva potkova, Gornji grad itd.) organizirano je na sam Dan grada od 16 sati u Centru za likovni odgoj na Rokom perivoju.

Broji programi u organizaciji Kulturnog centra Travno održat će se i u parku u tom naselju, među kojima je i revija narodnih nošnji zagrebačkih sela, danas urbanih naselja i suvremene modne odjeće inspirirane baštinom i koncert Harmonije disonance koji počinje u 20 sati.

Koncert Zagrebu za rođendan – „Ljubavnici“ Mila Elegović, Mladen Burnać i Damir Gónz organiziran je 31. svibnja u Narodnom sveučilištu Sesvete s početkom u 19:30 sati, a uoči samog Dana grada u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se i koncert tamburaškog orkestra “Gaj” pod nazivom “Tebi grade moj”.

Zagrebački orkestar ZET-a započinje s projektom pod nazivom „Glazbena kontrola“, u sklopu kojeg će se na Dan grada 31. svibnja članovi orkestra, od 10 sati, voziti i zasvirati u zagrebačkim tramvajima u centru grada te će na Trgu bana Jelačića u 12 sati imati završni nastup.

Na sam Dan grada, 31. svibnja, već tradicionalno u Staroj gradskoj vijećnici održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.