“NO Soviet reunion!” U Zagrebu održan prosvjed protiv agresije na Ukrajinu

Oko dvije stotine pripadnika ukrajinske zajednice u Hrvatskoj prosvjedovalo je večeras ispred veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu tražeći povlačenje ruske vojske s Krima i aktivniju ulogu međunarodne zajednice u rješavanju tog problema.

ukrajina_zastava
Prosvjednici su, nakon što su se okupili na Trgu bana Jelačića, u povorci krenuli prema ruskom veleposlanstvu pjevajući ukrajinsku himnu, izvikujući parole o ukrajinskoj samostalnosti i protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, noseći natpise te ukrajinske i hrvatske zastave. Tražili su da im se obrati netko iz ruskog veleposlanstva, ali bez rezultata.

Na natpisima je među ostalim pisalo: “Slava Ukrajini!”,”Krim je Ukrajina!”, “Stop agresiji na Ukrajinu!”, “Stop ruskoj okupaciji!”, “Putin van iz Ukrajine!” i “NO Soviet reunion!”

Predsjednik ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Nikola Zastrižin poručio je pred ruskim veleposlanstvom da Ukrajini ne trebaju Putin i tutori te da Majdan uskoro dolazi na Crveni trg.

Predstavnik ukrajinske manjine u Zagrebu Boris Graljuk rekao je na glavnome zagrebačkom trgu kako tvrdnje ruskog predsjednika Putina o zaštiti ruske manjine u Ukrajini podsjećaju na krvave događaje u Osetiji i Abhaziji, na Miloševićevu agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo, te da je cijeli svijet okrenuo protiv sebe. Ustvrdio je da su ruski vojnici okupirali Krim i usporedio ih sa štakorima.

Prvi zamjenik predsjednice europskoga kongresa Ukrajinaca Slavko Burda zahvalio je hrvatskom narodu na potpori ukrajinskome u njegovoj pravednoj borbi za dostojanstvenu, modernu i suverenu državu i društvo. Prosvjedujemo, istaknuo je, protiv ruske okupacije Krima koja ugrožava ukrajinski teritorijalni integritet i prijeti sigurnosti Europe i cijelog svijeta.

Bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini Đuro Vidmarović upozorio je na problem ruske hegemonije i imperijalizma u Ukrajini. Govoreći o intervenciji ruskih vojnika na Krimu, ocijenio je kako je riječ o amputaciji ukrajinskog teritorija, a ne zaštiti ruske manjine, te da bi to moglo izazvati oružani sukob širih razmjera. Pozvao je hrvatski narod i Vladu na solidarnost s ukrajinskim u njegovoj borbi u zaštiti teritorijalne cjelovitosti i suverenosti. Podsjetio je na zloporabu manjina u agresiji na Hrvatsku te pozvao ruskog predsjednika Putina da povuče svoje snage iz Ukrajine.

Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak izrazio je zaprepaštenost šutnjom hrvatske vlasti i oporbe te europskih političara, koji, kako je rekao, meditiraju nad zbivanjima u Ukrajini te ih je pozvao da se jasno očituju.

Rekao je kako se u Ukrajini događa isto što i na području bivše Jugoslavije prije 20 godina te da je na djelu restauracija sovjetskog boljševizma 25 godina nakon pada Berlinskoga zida.