NAPRETKOV GODIŠNJAK: Vrijedno izdanje iza kojeg je čak 111 godina tradicije

Napretkov godišnjak - HKD Napredak

Iz tiska je izašlo 65. po redu izdanja Napretkovog Hrvatskog narodnog godišnjaka, publikacije koja nastavlja tradiciju Napretkovih kalendara.

Riječ je o vrijednom izdanju koje njeguje dugu tradiciju, ali isto tako svojim čitateljima donosi puno vrijednog i zanimljivog štiva. Ono također spašava od zaborava mnoge vrijedne akcije i projekte ostvarene u društvima i podružnicama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u prošloj godini.

Što se tradicije ovog izdanja tiče, treba napomenuti da je ona puno dulja nego što bi se moglo zaključiti iz činjenice da se sada javnosti predstavlja 65. izdanje. Prvi broj Napretkova godišnjaka izašao je daleke 1907. godine, dakle prije punih 111 godina, a razlog što se sada ne predstavlja 111. izdanje leži prije svega u činjenici da je rad HKD Napredak u socijalističkoj Jugoslaviji bio zabranjen. Društvu je, naime, 1949. godine zabranjen rad, a obnovljeno je 1990.

I ovogodišnji broj Godišnjaka donosi značajan broj autorskih tekstova iz oblasti kulture, književnosti, filozofije, teologije, a uobičajeno sumira i Napretkovu aktivnost kroz prethodnu godinu, s izvještajima Napretkovih podružnica, Središnje uprave i svih tijela i udruga u sastavu Napretka, a kao prilog obilježavanju 110. godišnjice pokretanja Godišnjaka priložen je CD sa svim izdanjima od 1907. do 1948. godine, u PDF formatu.

Izdavači Godišnjaka su HKD Napredak iz Sarajeva i Napredak Futura d.o.o. iz Zagreba.

Ivan Šabić