Napokon rješenje za ulicu Karažnik, učenici više neće riskirati život da bi stigli do škole!?

Napokon rješenje za ulicu Karažnik, učenici više neće riskirati život da bi stigli do škole!?
Foto: Facebook grupa “GAJNICE jučer danas sutra”

Stradavanje 7-godišnje djevojčice pod kotačima BMW-a u Blatu potaknulo je stanovnike Gajnica da još jednom ukažu na svoj problem, na koji već 22 godine bezuspješno pokušavaju skrenuti pozornost nadležnih.

Riječ je o tome da učenici iz ulice Karažnik ulice do Osnovne škole Dragutina Domjanića stižu hodajući doslovce posred ceste. U školu stižu riskirajući život stoga što njihova ulica nema nogostup.

Prometni stručnjak Rajko Horvat potvrdio je u izjavi za Novu TV da je ulica Karažnik vrlo opasna za pješake i da je upravo ova cesta dokaz da se nedovoljno vodi računa o sigurnosti cestovnog prometa te da se nedovoljno ulaže u sigurnost.

“Sigurnost se određuje prema broju stradalih, ali ne treba biti stradavanja da bi se nešto poduzelo”, rekao je Horvat.

“Ono što mi tražimo je konačno rješenje za ulicu Karažnik. Pod hitno se mora postaviti nogostup za našu djecu, zebre, ograničenje brzine…Jednostavno trebamo prekinuti strah roditelja. Velike su gužve, automobili se voze kao na pisti. Moramo se riješiti straha. Jučer je tu bila prometna nesreća. Moja kći je zajedno s još jednom djevojčicom jučer skoro nastradala. To se mora prekinuti još jučer”, izjavila je Inga Osrečak, članica vijeća roditelja osnovne škole Dragutin Domjanić, ističući da građani više ne želimo slušati lažna obećanja.

Ovoga puta je prosvjed građana Gajnica privukao značajnu pozornost medija, njihove su poruke imale snažniji odjek, pa su napokon stigli i odgovori nadležnih službi.

Najavljeno je da će se uskoro izmijeniti prometna regulacija, tako da će ulica Karažnik postati jednosmjerna, ograničenje brzine će se smanjiti sa sadašnjih 40 na 30 km/h, duž ulice bit će obilježen prostor za kretanje pješaka…

To je, kako kažu, kratkoročno rješenje, a dugoročno podrazumijeva potpunu rekonstrukciju ulice, za što je već izdana lokacijska dozvola, ali je zapelo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Naime, da bi se rekonstrukcijom postigao željeni rezultat, nužno je ulicu proširiti, što znači da se pojedini vlasnici kuća moraju, uz odgovarajuću naknadu, odreći dijela okućnice.

I. Majić