Na sjamu inovacija solarni automobil, automatizirano školsko zvono, pomagalo slijepima

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorili 11. međunarodnu izložbu inovacija ARCA.

sajam-inovacija

Ministar Maras na otvorenju je rekao kako je Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz projekt jačanja inovativnog poduzetništva i jačanja poslovne konkurentnosti poduzetnika sufinanciralo 128 inovativnih projekata u vrijednosti 78,7 milijuna kuna. Najavio je da će Ministarstvo u narednih šest godina za poticanje poduzetništva izdvojiti oko 1,2 milijardi eura, od toga 240 milijuna eura za istraživanje, razvoj i inovacije.
Predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres u svom je pak govoru istaknuo je kako je osnovni cilj ovakvih izložba prenijeti informacije javnosti o novim inovacijama, kojih Hrvatskoj ne manjka, što kako je rekao predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, pokazuju i uspješne tvrtke poput Tehnixa, HS produkta, Šestan Buscha i drugih čije su inovacije konkurentne na svjetskom tržištu. Bubaš je istaknuo i kako hrvatski inovatori već više od 13 godina čekaju Zakon o inovacijama te kako je vrijeme da se on konačno i donese.
Na ovogodišnjoj ARCI predstavlja se više od 200 inovacija iz Hrvatske, Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine, poseban naglasak stavljen je na mlade inovatore.
Solarni automobil, mini mlin za preradu cjelovitih žitarica, automatizirano školsko zvono, elektroničko pomagalo slijepima i energetski samodostatna kuća na vodi samo su neke od inovativnih ideja i izuma koje će na ovogodišnjoj ARCI predstaviti mladi inovatori, učenici osnovnih i srednjih škola iz Osijeka, Požege, Siska, Ogulina, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske.
Unatoč godinama, većina ovih inovatora već broji niz domaćih i inozemnih nagrada za svoje izume.
Na današnjem svečanom otvorenju izložbe, predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres dodijelio je najviša priznanja ove organizacije – titulu viteza inovatorstva vlasnici i direktorici tvrtke Bernarda d.o.o. Bernardi Cecelj i vlasniku i direktoru tvrtke PIP d.o.o. Ivanu Bračiću za provedbu izuzetnih inovacijskih aktivnosti i postignuća u proteklim godinama.
Izložba inovacija može se pogledati danas i sutra do 19 sati, a u subotu do 17 sati kada će biti zatvorena dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim domaćim i inozemnim izlagačima.