Na ovogodišnji Floraart stiže više od 150 izlagača

flora-artZagrebačko jezero Bundek i ove će godine biti najljepša gradska cvjetna oaza, u kojoj će uživati na stotine tisuća posjetitelja Međunarodne vrtne izložbe Floraart. Ove godine ona se, od 29. svibnja do 2. lipnja, organizira već 48. put i uvijek je atraktivno zagrebačko hortikulturalno događanje.
Cvjetne izložbe u Zagrebu priređivale su se već u XIX. stoljeću, a ta se događanja oslanjaju na još stariju tradiciju uređenja zagrebačkih srednjovjekovnih vrtova, iz kojih je kasnije niknula perivojna kultura grada s reprezentativnim Parkom Maksimir, podignutim 1839. godine u engleskom pejzažnom stilu, te čuvenim perivojima u tzv. Zelenoj potkovi u Donjem gradu koja povezuje sedam trgova i Botanički vrt u jednu urbanističku cjelinu. Stoga Zagrepčani imaju naviku posjećivanja ovakvih izložbi, a u njima podjednako uživaju mlađe i starije generacije, kao i čitave obitelji koje su redoviti posjetitelji ove cvjetne manifestacije.
Na ovogodišnjoj Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart na površini većoj od trideset hektara na otvorenom te dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora svoje cvjetne aranžmane predstavit će više od 150 izlagača iz Hrvatske i deset izlagača iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Za posjetitelje ove izložbe organizirat će se i kreativne radionice aranžiranja kaktusa i cvjetnih buketa, predavanja o uzgoju i održavanju cvijeća, nastup kulturno-umjetničkih društava, a po povoljnijim cijenama moći će kupiti sadnice za vrtove te cvjećarski pribor, alat i opremu za uređenje vrtova i dječjih igrališta.
U sklopu Međunarodne vrtne izložbe Floraart održat će se Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijećem te Hrvatski kup florista, gdje će se sudionici natjecati u četiri kategorije.