Q’ART FESTIVAL na Bundeku okupio mlade talente, OPG-ove, humanitarne inicijative, studentske projekte…

Foto: Press

Projekt Ilica: Q’ART je ponovo uspješno izašao iz uobičajenog okruženja Ilice te je ove subote 14. listopada u trećem izdanju projekta Q’ART u tvom KVARTU budio Novi Zagreb Istok.

Nakon Španskog i Maksimira, festival-akcija održala se u parku Bundek. Veselje je trajalo od 9:30 do 17 sati.

Foto: Press

Na glavnoj pozornici prvo je nastupala Osnovna glazbena škola Ivana Zajca koja je imala više točaka – nekoliko pjevačkih i nekoliko instrumentalnih. Reper iz sobe – trio koji čine Ivan Grgić (Reper iz sobe) vokal i električna gitara, Emir Čovran bubnjar i prateći vokal i Marino Vinja bas gitara.

U drugom djelu programa održale su se plesne radionice salse koje je organizirala udruga Borders: none pod vodstvom pionira salse iz Kube i plesna radionica “Carnival dance” pod vodstvom plesačice s Arube u organizaciji udruge Ocean znanja.

Za najmlađe su se održale brojne kreativne radionice: Edukacija s legićima pod vodstvom Edukida, radionica Izradi svoj plakat “Moj kvart”, Keramičarska radionica pod vodstvom gluhoslijepe Sanje Fališevac, Lutkarska radionica bila je pod vodstvom KUC Travno, radionica Igrom kroz knjigu pod vodstvom Srednje Europe te kviz znanja o plastici koju je vodila Udruga za nezavisnu medijsku kulturu.

Više od 150 izlagača predstavilo je svoje rukotvorine, umjetničke radove, OPG-ove, humanitarne inicijative i studentske projekte, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života u zajednici. Mladi talenti s Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu također su se predstavili svojim radovima.

Foto: Press

“Ovo nam je bio zadnja festival-akcija Q’ART-a po kvartovima u 2023. godini, a cijeli koncept je toliko popularan da ćemo slijedeće godine biti u novih 5 kvartova. Svako od kvartovskih događanja koje smo organizirali ove godine uspjelo je identificirati duh kvarta i prenijeti autentičnost kroz festivalsko događanje”, rekla je Ivana Nikolić, koautorica projekta.

Potom je naglasila; “Drago nam je što našim idejama i entuzijazmom potičemo zagrebačke kvartove da osjete i promišljaju svoje susjedstvo te stvore zajedništvo koje nam je toliko potrebno.”

Foto: Press

Aleksandar Battista Ilić koji je ove godine umjetnički direktor platforme za umjetnost Artupunkture, a ujedno i koautor projekta u razgovoru je rekao: “Ova festival-akcija na Bundeku dokazuje našu viziju u kojoj spajamo prirodni, urbani i kulturni ekosustav grada, a to nas povezuje i sa ovogodišnjom idejom Artupunkture, koja i u suradnji sa nama želi afirmirati vrhunsku umjetnost integriranu sa svakodnevnim životom u svim dijelovima grada te u svim zajednicama i kvartovima.”

Projekt na Bundeku dio je ovogodišnje Artupunkture, jedinstvenog projekta Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, a predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi i pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.