NA DANAŠNJI DAN: Zagreb dobio Zlatnu bulu, umro Milan Lenuci, Gotovina i Markač oslobođeni optužbi

Dogodilo se na današnji dan – 16. studenoga

Na današnji dan, 16. studenoga 1242., neposredno nakon provale Tatara na području Slavonije, ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. Arpadović izdao je u Virovitici povelju – Zlatnu bulu kojom je Zagreb, točnije Gradec, postao slobodni kraljevski grad.

Zlatna bula je povelja (nazvana tako zbog svog zlatnog pečata) jedan je od najvažnijih dokumenata u povijesti Zagreba kojim je Gradec postao slobodni kraljevski grad izuzet iz banske i županijske vlasti te izravno podvrgnut kralju.

Ona je i važan izvor hrvatske srednjovjekovne povijesti.

Dobivene povlastice donosile su određenu samoupravu, pravo biranja gradskog poglavara, suca, trgovanja i sajmovanja. Suca je Gradsko vijeće imalo pravo birati svake godine. Građanima Gradeca obećana je naknada štete ako bi bili napadnuti i opljačkani na području Ugarske, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije.

Bili su oslobođeni plaćanja daća (cestarina, mostarina) unutar granica Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva. Za gospodarski razvoj Gradeca osobito je bilo važno Zlatnom bulom stečeno pravo održavanja dnevnih i tjednih sajmova, kao i stjecanje velikoga zemljoposjeda, čija je sjeverna granica bila sljemenska kosa, zapadna potok Vrapčak, a južna rijeka Sava.

Obveza koja je išla uz to bila je vrlo teška. Između ostalog, trebalo je izgraditi i održavati čvrste gradske zidine, davati kralju 10 potpuno naoružanih vojnika u slučaju njegova vojnog pohoda u Primorje, Korušku i Austriju, u slučaju kraljeva posjeta Gradecu, građani su trebali osigurati objed njegove pratnje “12 volova, 1000 kruhova i 4 bačve vina”, a također su imali obvezu ugostiti hercega Slavonije (ako je član kraljevske obitelji) i bana (samo jednom tijekom njegova banovanja). Zlatnom bulom Bela IV. oslobodio je Gradec svih spomenutih obveza na razdoblje od 5 godina.

Bela IV. je 1256. dopustio održavanje tzv. Markova sajma, i to jednom godišnje u trajanju od 8 dana prije i 8 dana nakon blagdana sv. Marka Evanđelista (25. travnja). To je povoljno utjecalo na razvoj gradske trgovine, jer su na sajmenim danima svi trgovci, domaći i strani, bili oslobođeni plaćanja poreza. Kako bi se obeshrabrili pljačkaši, lopovi i drugi prekršitelji zakona i zaštitila imovina velikog broja trgovaca kazne za prekršaje učinjene tih dana bile su dvostruko veće nego inače.

Godine 1266. Bela IV. potvrdio je građanima Gradeca odredbe Zlatne bule te ih je, zbog velikih troškova koje su imali oko utvrđivanja grada oslobodio vojne obveze i 1267. plaćanja carine zvane tridesetina (harmica).

Zlatna bula je bila osnovni gradski zakonik, odnosno kazneno-pravni i sudski dokument. (Wikipedija)


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1752.
– Rođen je Maksimilijan Vrhovac, zagrebački biskup.

1869.
– Pušten u promet Sueski kanal.

1905.
– U Zagrebu su Emilij Laszowski i Velimir Deželić stariji osnovali Družbu “Braća hrvatskoga zmaja”.

1910.
– U Vinkovcima je umro Ivan Kozarac, hrvatski književnik.

1924.
Umro je Milan Lenuci, (30. lipnja 1849. – 16. studenog 1924.) urbanist, građevinski savjetnik grada Zagreba, od 1874. godine sjedio je u Gradskom poglavarstvu; bio je jedan od najvažnijih gradskih inženjera. Realizirao je urbanističko planiranje Zagreba u drugoj polovini XIX. st. te postao osobito poznat po projektu niza donjogradskih, povezanih trgova, tzv. Lenucijeve potkove.

1926.
– Rođen je Miko Tripalo, hrvatski političar.

1940.
– Nacisti zatvorili Varšavski Geto, izoliravši ga od vanjskog svijeta.

2012.
– Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su svih optužbi za ratni zločin te su nakon sedam godina izašli na slobodu iz pritvora u Haagu. Sudski proces trajao je 11 i pol godina, a onda je sudac Theodor Meron, predsjedavatelj Žalbenog vijeća Haškog suda, rekao: “Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu”.
Hrvatsku je u tom trenutku zahvatila rijetko viđena euforija. Svi mediji su uživo prenosili cjelodnevno slavlje i povratak generala iz Haaga.

dd1116