Na današnji dan preminuo je dr. Juraj Njavro, legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske ratne bolnice

Na današnji dan preminuo je dr. Juraj Njavro legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske ratne bolnice

Na današnji dan, 15. rujna 2008, preminuo je dr. Juraj Njavro, legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske ratne bolnice te obrane grada od srpskog agresora.

Dr. Juraj Njavro rođen je 2. srpnja 1938. godine u mjestu Cerovica, Općina Neum u Bosni i Heregovni. U Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine. Rat ga je zatekao na mjestu šefa torakovaskularne kirurgije vukovarske bolnice.

Tijekom bitke za Vukovar i opsade tog grada bio je zapovjednik ratnog saniteta općine Vukovar. Uz kirurške zahvate, aktivno je radio i na zbrinjavanju i njezi ranjenika u vukovarskoj bolnici. Prilikom okupacije Vukovara, uhićen je i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu te maltretiran zajedno s jednim dijelom vukovarskih branitelja i civila, odakle su ga u nekoliko navrata prebacivali u vojno-istražni zatvor u Beogradu i nazad. Protiv njega bila je i pripremljena optužnica za rušenje SFRJ. Iz logora je razmijenjen, nakon čega dolazi u Zagreb, a ubrzo počinje raditi u bolnici u zagrebačkoj Dubravi na odjelu kirurgije.

Na parlamentarnim izborima Republike Hrvatske 1992. godine bio je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Ukupno je bio saborski zastupnik tri mandata. U Vladi premijera Hrvoja Šarinića obnašao je dužnost ministra zdravstva (1992-1993. g.), a u Vladi Nikice Valentića dužnost ministra za humanitarna pitanja (1993-1995. g.). Bio je prvi ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u Vladi Zlatka Mateše, od prosinca 1997. godine do isteka mandata 27. siječnja 2000. godine te je, uz pokojne dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška jedan od najzaslužnijih za formiranje tog Ministarstva.

Nakon isteka mandata, ponovno je bio izabran za saborskog zastupnika. Umirovljen je krajem 2003. godine, ali je i nakon toga ostao aktivan, primarno u pitanjima hrvatskih vojnih invalida. Bio je predsjednik “Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991”.

Kao svjedok optužbe, bio je dijelom procesa protiv ratnog zločinca Veselina Šljivančanina i ostalih. O vlastitim iskustvima u zatočeništvu u srpskim koncentracijskim logorima napisao je knjigu “Glava dolje, ruke na leđa”.

Dobitnik je brojnih odličja i priznanja, od kojih valja izdvojiti priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Medicina za humanost i etičnost”, kao i odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Red kneza Domagoja s ogrlicom. U javnosti je poznat kao legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske bolnice i obrane grada od srpskog agresora i tzv. JNA.

Bio je aktivni sudionik stvaranja moderne hrvatske države, uz izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, promicanju hrvatskih vrijednosti i interesa te u humanitarnom djelovanju. Dr. Juraj Njavro preminuo je 15. rujna 2008. godine te je sahranjen na zagrebačkom Mirogoju uz najviše državne počasti.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja