Pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te sjajnim nastupom Martine Filjak otvoren je BEETHOVENplus

Pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te sjajnim nastupm Martine Filjak otvoren je BEETHOVENplus
Foto; Unimedia

Prema ideji Kajane Pačak koja je osmislila, a ujedno je i umjetnička ravnateljica, pokrenut je BeethovenPlus festival s ciljem povratka koncertne sezone u potresom devastirani Hrvatski glazbeni zavod.

Naša poznata violončelistica Pačak osmislila je i pokrenula BEETHOVENplus – donatorski festival za obnovu HGZ-a koji se održava od 14. – 24. rujna 2020. u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

Pozvala je iznimne umjetnike mlađe generacije koji su redom svoje prve značajnije glazbene nastupe imali upravo u HGZ-u i svi su se odazvali kako bi doniranjem svojih nastupa pomogli prikupljanju sredstava potrebnih za obnovu.

Festival je otvoren sjajnim koncertom na kojem su nastupili Martina Filjak kako solistica uz Festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te uz sjajan Festivalski orkestar sastavljen od mladih i vrlo talentiranih glazbenika.

Koncert je bio podijeljen u dva dijela- U prvom dijelu pod sjajnim ravnanjem maestra Repušića izvedene su kompozicije Borisa Papandopula: Pintarichiana, suita za gudače, Sonatina: Allegro con spirito, Pastorella: Andante cantabile, Rondo: Allegretto, Dudaš (Cornemuse): Allegro vivace.

U drugom dijelu koncerta nastupila je izvrsna Martina Filjak koja je svojim solističkim nastupom još jednom pokazala da je istinska umjetnička veličina i da njena međunarodna karijera ima itekako osnovu u njenoj umjetničkoj izvrsnosti. Pošto je ovo i velika obljetnica poznatog kompozitora Ludwiga van Beethovena, Martina je izvela Koncert za glasovir i orkestar br. 3 u c-molu, op. 37 u obradi za klavir i gudački orkestar.

Reakcije publike u dvorani kao i onih koji su po prvi puta imali priliku pratiti koncert i preko interneta bile su izvrsne.

U jesenskoj sezoni ovo je jedan od prvih koncerata i svi koji su imali priliku nazočiti bili su uzbuđeni jer prisustvuju prvom pravom koncertu nakon dugo vremena i to bez obzira na epidemiološke mjere koje su bile na vrlo visokoj razini zbog poznate situacije.

Za sve one koji ipak nisu imali hrabrosti doći u živo HGZ uz pomoć Entria i uz video produkciju Unimedie koncert se mogao pratiti i preko Interneta, što je otvorilo neku sasvim novu praksu u stoljetnoj tradiciji HGZ-a