NA DANAŠNJI DAN: 8. siječnja 1589. rođen je Ivan Gundulić, veliki hrvatski pjesnik, epik, lirik i dramatik

8. siječnja

1297.
– Kneževina Monaco stekla je neovisnost i međunarodno priznanje kada je obitelj Grimaldi preuzela upravljanje tom drugom najmanjom državom na svijetu.

1324.
– Umro Marko Polo, trgovac, pustolov i istraživač, rođen 1254. na otoku Korčuli. Godine 1271. otac i stric, venecijanski trgovci koji su imali podružnice u Carigradu i na Krimu, tada sedamnaestogodišnjeg Marka poveli su na daleko putovanje – u Kinu. Mletački trgovci prešli su preko Hormuza, Taškenta, Kataje i stigli u proljeće 1275. do dvora mongolskog vladara Kublaj-kana. Kublaj-kan je zavolio Marca Pola, te ga postavlja za svoga tajnog savjetnika, a poslije i za namjesnika jedne pokrajine.
Marco Polo živio je na mongolskom dvoru 17 godina i za to vrijeme proputovao i upoznao velik dio Azije koju će opisati u svome putopisu što su ga suvremenici također nazvali Milijun. Dvadeset i četiri godine nakon što je napustio grad na lagunama, Marko Polo se vratio s ocem i stricem u Veneciju. Više nije odlazio na velika putovanja, a ostatak života proveo je u velikom izobilju zahvaljujući draguljima koje je donio iz Kine.

1589.
– Rođen je veliki hrvatski pjesnik, epik, lirik i dramatik – Dubrovčanin Ivan Gundulić. Tematika njegovih djela čvrsto je prožeta kršćanskim motivima, kroz koje je, ljepotom stila i ljepotom jezika, upućivao na vrijednost vjere, duhovnosti i morala.

1935.
– Rođen američki glazbenik Elvis Presley.

1959.
– General Charles de Gaulle postaje prvim predsjednikom Francuske Pete Republike.

1959.
Fidel Castro trijumfalno ulazi u Havanu i postaje novi kubanski vođa.

1992.
– Odobreno je razmještanje prve skupine od 50 vojnih promatrača UN-a, kao prethodnice za 10.000 plavih kaciga koje će doći u RH.
– General armije Veljko Kadijević podnio je ostavku iz zdravstvenih razloga. Do imenovanja novog ministra obrane, tu će dužnost vršiti general pukovnik Blagoje Adžić, načelnik Štaba vrhovne komande JNA.

1993.
– Pripadnici vojske bosanskih srba ubili dopredsjednika Vlade BiH Hakiju Turajlića, nakon što su ga izvukli iz vozila UNPROFOR-a pred očima nemoćnih francuskih “plavih kaciga”.

20120108