NA DANAŠNJI DAN: Umro Marko Polo, rođen Ivan Gundulić, u Zagrebu zazvonio prvi telefon

Dogodilo se na današnji dan – 8. siječnja

1297.
Kneževina Monaco stekla je neovisnost i međunarodno priznanje kada je obitelj Grimaldi preuzela upravljanje tom drugom najmanjom državom na svijetu.

1324.
– Umro Marko Polo, trgovac, pustolov i istraživač, rođen 1254. na otoku Korčuli. Godine 1271. otac i stric, venecijanski trgovci koji su imali podružnice u Carigradu i na Krimu, tada sedamnaestogodišnjeg Marka poveli su na daleko putovanje – u Kinu. Mletački trgovci prešli su preko Hormuza, Taškenta, Kataje i stigli u proljeće 1275. do dvora mongolskog vladara Kublaj-kana. Kublaj-kan je zavolio Marca Pola, te ga postavlja za svoga tajnog savjetnika, a poslije i za namjesnika jedne pokrajine.
Marco Polo živio je na mongolskom dvoru 17 godina i za to vrijeme proputovao i upoznao velik dio Azije koju će opisati u svome putopisu što su ga suvremenici također nazvali Milijun. Dvadeset i četiri godine nakon što je napustio grad na lagunama, Marko Polo se vratio s ocem i stricem u Veneciju. Više nije odlazio na velika putovanja, a ostatak života proveo je u velikom izobilju zahvaljujući draguljima koje je donio iz Kine.

1589.
– Rođen je veliki hrvatski pjesnik, epik, lirik i dramatik – Dubrovčanin Ivan Gundulić. Tematika njegovih djela čvrsto je prožeta kršćanskim motivima, kroz koje je, ljepotom stila i ljepotom jezika, upućivao na vrijednost vjere, duhovnosti i morala.

1642.
– Umro Galileo Galilei, talijanski matematičar, fizičar, izumitelj i astronom.

1881.
– U Zagrebu zazvonio prvi telefon! Radilo se o telefonskoj liniji dugačkoj oko 3 500 metara – između Građevinskog ureda zagrebačkog Gradskog poglavarstva i Vodovodne strojarnice. Izvjestitelj Narodnih novina sljedećeg dana oduševljeno je javio da je pokusno ispitivanje linije i aparata pokazalo “…takovu čujnost i razumljivost govora kakova se samo poželjeti može”.

1918.
– Američki predsjednik Woodrow Wilson objavio je svojih 14 točaka kojima su predložena načela međunarodnih odnosa nakon Prvog svjetskog rata, te osnivanje Lige naroda.

1935.
– Rođen američki glazbenik Elvis Presley.

1942.
– Rođen je Stephen Hawking, britanski znanstvenik

1947.
– Rođen je David Bowie, britanski glazbenik

1959.
– General Charles de Gaulle postaje prvim predsjednikom Francuske Pete Republike.

1959.
Fidel Castro trijumfalno ulazi u Havanu i postaje novi kubanski vođa.

1992.
– Odobreno je razmještanje prve skupine od 50 vojnih promatrača UN-a, kao prethodnice za 10.000 plavih kaciga koje će doći u RH.
– General armije Veljko Kadijević podnio je ostavku iz zdravstvenih razloga. Do imenovanja novog ministra obrane, tu će dužnost vršiti general pukovnik Blagoje Adžić, načelnik Štaba vrhovne komande JNA.

1993.
– Pripadnici vojske bosanskih Srba ubili dopredsjednika Vlade BiH Hakiju Turajlića, nakon što su ga izvukli iz vozila UNPROFOR-a pred očima nemoćnih francuskih “plavih kaciga”.

dd0108