Zašto je u Sloveniji je sve jeftinije nego kod nas? Evo što kažu stručnjaci za cijene

Foto: Pixabay

Iako imaju dvostruko ili trostruko veće plaće od hrvatskog prosjeka, Nijemci, Francuzi, pa i susjedi Slovenci za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti do čak 40 posto manje novca nego mi.

Zašto je tako? Što je tome razlog?

“Zato što kod nas slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora i države, koja je preskupa za gospodarstvo koje je na ovom stupnju razvoja, i sve se to mora ugraditi u cijene i u niži standard građana”, kaže Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji, piše Danas.hr.

Uzmemo li za primjer kavu od 450 grama – u istom trgovačkom lancu u Hrvatskoj platit ćemo je 2 eura i 30 centi više nego u Sloveniji. Skuplje ćemo proći i sa sirom, gdje je razlika euro i 72 centa. Kod susjeda su jeftinija i jaja za 90 centi, ajvar za 86, ali i tjestenina za 56 centi.

Ovih pet artikala u Sloveniji ćemo platiti 11 eura i 75 centi, a u Hrvatskoj – nešto više od 18 eura. Razlika je to od gotovo 6 i pol eura na samo 5 proizvoda.

“To ovisi o lancima nabave, ovisi o uvoznicima, distributerima, koji rade svoje kalkulacije, mislim da se tu ne radi o problemu s trgovcima”, govori Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Na razlike u cijeni utječe mnogo faktora, a jeftinija košarica u Sloveniji prvenstveno je zbog nižeg PDV-a.

“Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj”, kazuje Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Otegotni je faktor i što smo gotovo potpuno zanemarili prerađivačku industriju, i što smo ovisni o uvozu, što dodatno poskupljuje cijenu hrane kao i visoki logistički troškovi…

“To znači da je lakše opskrbiti Slovensko tržište od Hrvatskog tržišta. Bitne su razlike u cijenama između recimo Osijeka i Dubrovnika – cijene se mogu kretati 1 naprema 3 zbog logističkih troškova”, dodaje Novotny.

Pa se tako odlazak u trgovinu po osnovne namirnice sve češće čini kao luksuzna igra…

“Neki prate, neki ne prate. Neki pogriješe i odrede previsoku cijenu i poslije je mora korigirati, ali tržište prije ili kasnije rješava sve tamo gdje postoji konkurencija, a u hrvatskoj postoji žestoka konkurencija”, dodaje Školnik.

Problem bi mogao biti što, barem za sada, nitko od trgovaca ne najavljuje niže cijene već, upravo suprotno – novi val poskupljenja.