NA DANAŠNJI DAN: Zrakoplov JNA srušio helikopter s europskim promatračima

Zrakoplov JNA srušio je kod Novog Marofa helikopter s promatračima Europske zajednice
Foto: Screenshot HRT

Dogodilo se na današnji dan – 7. siječnja

Na današnji dan, 7. siječnja 1992. godine, zrakoplov JNA srušio je kod Novog Marofa helikopter s promatračima Europske zajednice. Tijekom unaprijed najavljenog leta Beograd – Zagreb u 14:10 na području sela Podrute srušen je jedan vidljivo označen helikopter EZ, dok je drugi uspio pobjeći. Helikoptere je napao MIG 21 kojim je upravljao Emir Šišić. U srušenom helikopteru poginulo je 5 osoba, četiri Talijana i jedan Francuz.
Nakon tog incidenta smijenjen je general Zvonko Jurjević, zapovjednik RV i PVO JNA. Pilot Emir Šišić je uhićen 2001. godine u Mađarskoj, izručen je Italiji gdje je osuđen na 15 godina zatvora. Početkom studenoga 2006. preseljen je u zatvor u Sremskoj Mitrovici, a 09. svibnja 2008 godine pušten je iz zatvora na slobodu (uvjetno).
Emir Šišić je 30. rujna 1992. u Varaždinu u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Presuda je postala pravomoćna 12. siječnja 1993. nakon što je Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu, no Šišić nije ni dana proveo u hrvatskom zatvoru jer je bio nedostupan. A ni neće, budući da je Županijski sud u Varaždinu donio takvu odluku, i to u dva navrata .
Prvi put taj je sud u siječnju 2018. zaključio da je nastupila zastara, budući da je prošlo 25 godina pravomoćnosti presude. Državno odvjetništvo se žalilo, smatrajući da djelo za koje je Šišić osuđen ne zastarijeva. Godine 2021. isti sud je ponovo odlučio da se Šišiću izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj obustavlja, s tim da se ovoga puta kao ključan razlog za takvu odluku navodi činjenica da se Šišiću za isto djelo sudilo u Italiji.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1652.
– U Senju rođen Pavao Ritter Vitezović, hrvatski književnik, povjesničar i jezikislovac.

1927.
– Uspostavljen telefonski poziv između New Yorka i Londona, što je bio prvi transatlantska telefonski poziv.

1943.
– Umro je Nikola Tesla, znanstvenik i inovator rođen 10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. Tesla je bio podrijetlom Srbin i uvijek se ponosio svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.
Budući izumitelj svjetske slave pohađao je njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Jedno vrijeme radio je kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove tvrtke (Continental Edison Company) u Parizu. Tesla je tada imao visoko mišljenje o Edisonu. Na zadatku u Strasbourgu (1883.) izvan radnog vremena konstruira prvi indukcijski motor. Godinu dana kasnije 6. lipnja (1894.) odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin.
Uskoro Tesla osniva vlastiti laboratorij u New Yorku (1887.) gdje radi sve do svoje smrti (1943). U to je vrijeme izumio elektro-magnetski motor koji će biti osnova svih strojeva koji se pokreću izmjeničnom strujom. Posvetio se i drugim izumima kao što su npr. visokofrekventni elektricitet.
U čast stogodišnjice njegova rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetske indukcije Tesla (znak – T).

1953.
– Američki predsjednik Harry S. Truman obznanio kako su Sjedinjene Države proizvele prvu hidrogensku bombu.

1998.

Foto: HAZU
– Umro je veliki hrvatski znanstvenik i nobelovac (na području kemije) – Vladimir Prelog. Rođen je u Sarajevu 23. srpnja 1906., 1915. s ocem dolazi u Hrvatsku. Pučku školu i završio u Zagrebu, gdje je i počeo pohađati gimnaziju, da bi se u trećem razredu s ocem preselio u Osijek. Nakon što je 1924. maturirao u Zagrebu, odlazi na studij kemije u Prag. Tamo diplomira 1928., a doktorira 1929. pod vodstvom Emila Votočeka. Godine 1934. vratio se u Zagreb, gdje je predavao organsku kemiju na Tehničkom fakultetu. 1941. odlazi u Švicarsku zbog tadašnje političke situacije.
Tehničkoj visokoj školi u Zürichu. Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi, antibiotici. Središno zanimanje bila mu je stereokemija molekula, zaokuplja ga problem prostorne građe molekula. Uvodi naziv kemijska topologija za područje stereokemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju naravi enzimatskih reakcija.
Dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1975. za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

 

2015.
– Dvojica naoružanih napadača upala su u redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo u Parizu. Ubili su 12 ljudi, uključujući karikaturiste Charba, Cabua, Honoréa, Tignousa i Wolinskog, poduzetnika Bernarda Marisa i dvoje policijskih službenika. Ranjeno je 11 ljudi, od kojih 4 ozbiljno. Napadači su vikali “Alah je velik” i “Osvetit ćemo Proroka”. Identificirani su kao Saïd Kouachi i Chérif Kouachi, francuski državljani alžirskog podrijetla. Nakon napada, frazom “Je suis Charlie / Ja sam Charlie” ljudi diljem svijeta izrazili su sućut obiteljima žrtava, ali i podršku slobodi medija i slobodi izražavanja.

– – –
Kršćani koji se ravnaju po julijanskom kalendaru danas slave Božić

dd0107