Stručnjaci očekuju iznimno jaku sezonu gripe, u tjedan dana udvostručio se broj zaraženih

Foto: Freepik

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 1. siječnja 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 4130 prijava oboljelih od gripe, od čega su 2731 prijava zaprimljene u 52. tjednu 2022. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Najveća stopa prijava gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ova sezona gripe krenula je nešto ranije nego što je uobičajeno, ali i dosta snažnije pa stručnjaci očekuju iznimno jaku sezonu gripe.

Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovih je dana izjavila da smo tek ulaznoj fazi epidemije te da se vrhunac očekuje krajem siječnja, početkom veljače.

Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Tijekom ove sezone prijavljen je jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako manji broj uzoraka pozitivan je na A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A. (I.Z.)