NA DANAŠNJI DAN: Rođen Josip Šokčević, Bell patentirao telefon, najteža nesreća dubrovačkog tramvaja

Foto: Wikimedia, Pixabay

Dogodilo se na današnji dan – 7. ožujka

322. pr. Kr.
– Umro Aristotel, grčki filozof.

1274.
– U samostanu Fossa Nouva pokraj Rima umro je skolastički filozof, teolog i redovnik sveti Toma Akvinski (rođen 1225. ili 1226. kraj Napulja).

1811.
– U Vinkovcima je rođen carski general, barun Josip Šokčević, na Strossmayerovu preporuku 19. lipnja 1860. imenovan hrvatsko-slavonskim banom. U Zagreb dolazi s vladarevim odobrenjem da se hrvatski jezik ponovno uvede u javni život. Zbog neslaganja s politikom Ugarske, ban Šokčević, član Samostalne narodne stranke, 27. lipnja 1867., na vlastitu molbu, razriješen je banske časti i 1868. umirovljen. Za Šokčevićeva banovanja u Hrvatskoj je znatno prebrođeno teško naslijeđe Bachova apsolutizma i nasilne germanizacije. Umro je 16. studenoga 1896. u Beču.

1850.
– Rođen Tomáš Masaryk, češki političar.

1875.
– U Ciboureu rođen Maurice Ravel, skladatelj koji bitno pridonosi preporodu francuske glazbe.

1876.
– Poznati škotski izumitelj Alexander Graham Bell patentirao prvi telefon.

1912.
– Norveški istraživač Roald Amundsen objavio je da je uspješno stigao na južni pol tijekom antarktičke ekspedicije godine 1910.-11.

1936.
Njemačka je reokupirala demilitarizirano Porajnje, prekršivši Versailleski sporazum i sporazume iz Locarna.

1970.
– Dogodila se najteža nesreća u povijesti dubrovačkog tramvaja.

1992.
Osijek pretrpio jedan od najtežih topničkih napada od potpisivanja primirja. Četiri osobe poginule, a 20 ih je ranjeno.
– Predsjednik Europskog vijeća portugalski premijer Cavaco Silva izjavio u Le Mondeu da je Jugoslavija mrtva.

1993.
– U New Yorku sudski dostavljač pred ruskom misijom UN predao u ruke Radovanu Karadžiću sudski poziv da odgovori na optužnicu koja ga tereti za “pripremanje, izdavanje zapovijedi za izvedbu, i nadzor programa genocida, uz sustavno kršenje ljudskih prava tužitelja”.

1994.
– Prilikom slijetanja na aerodrom u Kigaliju, oboren je zrakoplov u kojem su bili predsjednici Ruande Juvénal Habyarimana i Burundija Cyprien Ntaryamira, obojica Hutui, koji su se vraćali s mirovnih pregovora u Tanzaniji. Pogibija dvojice predsjednika prekinula je osmomjesečno primirje između plemena Hutu i Tutsi i izazvala novi val nasilja. Hutuski su ekstremisti neposredno nakon atentata započeli masovni pokolj ruandskih Tutsija i umjerenih Hutua u kojem je u sljedeća tri mjeseca ubijeno 937.000 osoba.

1995.
– Hrvatska vojska i oružane snage Federacije Bosne i Hercegovine (HVO i Armija BiH) utemeljili u Zagrebu Zajednički vojni stožer.

2005.
– Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić dobrovoljno se predao Haaškom sudu, pred kojim je optužen za granatiranje Sarajeva, Zagreba i masakr u Srebrenici. U rujnu 2011. osuđen je na 27 godina zatvora, ali je nakon provedenog žačbenog postupka 28. veljače 2013. oslobođen odgovornosti po svim točkama optužnice.

2018.
– Preminuo je Davor Štambuk, hrvatski karikaturist

dd0307