NA DANAŠNJI DAN: Rođen Michelangelo, meksička vojska zauzela tvrđavu Alamo, osnovan Real Madrid

Foto: Picryl

Dogodilo se na današnji dan – 6. ožujka

1475.
– Rođen Michelangelo Buonarroti, talijanski kipar, slikar, graditelj i pjesnik. Svojim je djelom najpotpunije ostvario ideale visoke renesanse, te najavio slikovitost baroka. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. Pored Leonarda da Vincija, Michelangelo je jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito. Danas je Michelangelo možda najviše poznat po remek-djelu slikarske vještine – freski u Sikstinskoj kapeli. Cijelu je tavanicu Michelangelo oslikao za manje od četiri godine te je u stotinama likova opisao gotovo sve od postanka čovjeka do njegova pada, stvaranje i uništavanje svijeta. Michelangelo Buonarroti umro je 18. veljače 1564. godine.

1836.
– Meksički vojnici, predvođeni Santa Annom, zauzeli su tvrđavu Alamo u San Antoniju u Texasu, kada je zajedno sa 186 branitelja utvrđenja, poginuo i legendarni američki junak Davy Crockett. Rođen 17. kolovoza 1786., bio je američki političar i kongresmen (Tennessee) od 1827. do 1835.

1844.
– U gradiću Tikhvinu u ondašnjoj novgorodskoj guberniji u Rusiji rođen je ruski skladatelj Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov.

1869.
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev predstavio prvi Periodni sustav elemenata.

1882.
– Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1899.
Bayer je registrirao Aspirin kao zaštitni znak.

1900.
– Umro je njemački inženjer Gottlieb Wilhelm Daimler, koji je 1883. konstruirao prvi automobilski benzinski motor. Osnovao je 1890. kompaniju “Daimler Motoren-Gesellschaft”, koja se 26 godina nakon njegove smrti ujedinila s tvornicom Karla Benza u kompaniju “Daimler-Benz”, proizvođača prestižnih automobila “Mercedes”.

1902.
– Osnovan nogometni klub Real Madrid.

1928.
– Rođen Gabriel García Márquez, kolumbijski pisac, novinar i izdavač, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

1941.
– Krunski savjet Kraljevine Jugoslavije donio odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uvjetom da joj Njemačka i Italija jamče nepovredivost teritorija.

1946.
– Francuska priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

1964.
– Slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan dobio novo ime – Muhammad Ali. On je bio pripadnik Nacije islama, organizacije koja je zastupala crnačku superiornost i tražila odvajanje crnaca i bijelaca. Novo ime dodijelio je boksaču vođa Nacije islama Elijah Muhammad. Pripadnici te organizacije uzimali su nova imena kako bi se odvojili od svog “ropskog nasljeđa”.

1992.
– Jugoslavenska armija, u svom prvom priopćenju za javnost, priznaje da je u ratu u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci poginulo 1.279 njezinih pripadnika.

1994.
– Odbor za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja na saborskom zasjedanju zaključio da je plan Z-4 za Hrvatsku neprihvatljiv.

dd0306