Festival svjetla Zagreb širi se na nove lokacija, dolaze i gosti iz Hrvatske i Europe

Festival svjetla Zagreb
Foto: ZG express

Od 15. do 19. ožujka u glavnom gradu Hrvatske po peti put će se održati Festival svjetla Zagreb. U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, a uz podršku Grada Zagreba, ponovo će se ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosne tehnologije najavljujući proljeće kroz pozitivnu energiju i dobre emocije.

Posjetitelji će kroz pet dana moći obići ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada koje će ponovo pozdraviti novi početak i novu nadu – proljeće!

Uoči održavanja 5. Festivala svjetla Zagreb, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je kazao da je Festival odličan uvod u bogati turistički program u Gradu Zagrebu, objavio je HTZ.

“Nadam se da će odaziv građana i ovaj put biti velik i da ćemo kroz buđenje svjetla i emocija krenuti u uzbudljivo turističko proljeće pred nama. I ove godine imamo priliku ugostiti umjetnike iz Hrvatske i inozemstva kojima želim dobrodošlicu te pozivam građane na druženje i uživanje u manifestaciji koja na zanimljiv način najavljuje proljeće, nove početke u Zagrebu i mnogim drugim gradovima širom Europe i svijeta“, poručio je Tomašević.

Tom prigodom, direktorica TZGZ Martina Bienenfeld je istaknula da nakon prošlogodišnjeg premijernog širenja lokacija ovogodišnje izdanje Festivala svjetla Zagreb ponovo uključuje Donji grad.

“Tamo smo obuhvatili i neke nove lokacije kako bismo svima olakšali obilazak i smanjili gužve. Uveli smo lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma, zaokruživši istočni dio centra grada, a novost su i tržnica Dolac te Opatovina. Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske čije će instalacije biti na četiri lokacije (Dolac, EU trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak) te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovo su nam se priključili umjetnici iz Berlina. Ova gostovanja i velik interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u njegovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju“, kaže M. Bienenfeld.

TZGZ i ove godine provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije i Srbije, a na dolaznom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman postavljene su svjetlosne instalacije te promotivni panoi. Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je već od prvog izdanja 2017. u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International i tako došao pod svjetla reflektora u svijetu uz gradove kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Program otvorenja je u srijedu 15. ožujka, u 19 sati na laser showu kod Ljetne pozornice Tuškanac, a, kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš.