NA DANAŠNJI DAN: Rođen Juraj II. Drašković, preminuo Slavoljub Penkala, izgorio Tomislavov dom…

Dogodilo se na današnji dan – 5. veljače

1525.
– Rođen Juraj II. Drašković, hrvatski ban i zagrebački biskup.

1905.
– Umro je Andrijica Šimić, legendarni hrvatski hajduk.

1922.
Slavoljub Penkala– U Zagrebu preminuo Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer i jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Njegov opus obuhvaća između 70 i 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentirao je “Termofor”, a usporedno s time radio je i na izumima mehaničke olovke i nalivpera.
Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.
Po svojim nacrtima i zamislima izradio je i zrakoplov, koji dovršava 1910. godine i iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.
Iako je rođen u tadašnjoj Mađarskoj, u gradu Liptovský Mikuláš (mađarski Liptószentmiklós) koji je danas u sastavu Slovačke, s vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

1927.
– U Zagrebu je umro povjesničar umjetnosti, političar, slikar i književnik, Izidor Kršnjavi. 1877. postaje prvim profesorom povijesti umjetnosti Zagrebačkog sveučilišta i prvi ravnatelj “Strossmayerove galerije starih majstora” u Zagrebu. Njegovim zalaganjem osnovani su 1880. Muzej za umjetnost i obrt, 1882. Obrtna škola, a pokretač je i osnivanja Društva umjetnosti. Proveo je niz reformi u školstvu, za njegove je uprave izgrađen i obnovljen veliki broj crkava i školskih ustanova. Uz profesuru, bavio se likovnom kritikom. Pisao je pjesme, objavio romane “Božji vitez” i “Božji sirotan” te prijevod Danteove “Božanske komedije” koju je sam oslikao vrijednim grafikama. Izidor Kršnjavi je rođen 22. travnja 1845.

1934.
– U velikom požaru do temelja izgorio Tomislavov dom koji je bio najpopularniji planinarski objekt na Medvednici i središte planinarskog kretanja na Sljemenu.

Stari Tomislavov dom
Foto: Restoran Stara lugarnica

Bila je to velika građevina, nastala dogradnjom drvene lugarnice podno Činovničke livade. Tri godine nakon požara, 1937. godine, izgrađen je novi Tomislavov dom, po nacrtima arhitekta Stjepana Planića, ali na novoj lokaciji, na kojoj se i danas nalazi.

1970.
– Književnik Zvane Črnja osnovao Čakavski sabor.

1990.
– U SR Hrvatskoj dopušteno je osnivanje drugih stranaka. U republičkom Sekretarijatu za pravosuđe i upravu registrirane sve političke stranke koje su do 5. veljače podnijele zahtjev za registraciju – SKH, SSRNH, HSLS, SDSH, HKDS, Radikalna stranka za sjedinjene evropske države, HDS i HDZ – čime je učinjen prvi konkretni korak legalizaciji višestranačja u Hrvatskoj.

dd0205