DHMZ izdao crveno upozorenje: “Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom!”

Ilustracija | Foto: Pixabay

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za sutra, 5. veljače crveno i narančasto upozorenje na vjetar.

Crveno upozorenje je izdano za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova.

Narančasto upozorenje je izdano za područje riječke, splitske, Dubrovačke regije, zapadne obale Istre te Kvarnera i Kvarnerić zbog pojačane do jake, mjestimice i vrlo jake bure.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, poručio je DHMZ​.

Foto: DHMZ