NA DANAŠNJI DAN: 5. travnja 1871. rođen je hrvatski istraživač Mirko Seljan

Foto: Wikipedia

Dogodilo se na današnji dan – 5. travnja

Hrvatski istraživač Mirko Seljan rođen je u Karlovcu 5. travnja 1871.
Godine 1898., Mirko je osvojio naslov “Champion of Globetrotter” prešavši pješice put od Petrograda do Pariza za samo 110 dana. S bratom Stjepanom pošao je 1899. na put oko svijeta. U službi cara Menelika II. bio je guverner južnih provincija Etiopije. Braća su provela geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja područja Rudolfova i Stefanijina jezera (tu su osnovali Seljanville). Braća Seljan su godine 1903. otišli u Južnu Ameriku gdje su 1911. godine istraživali ležišta salitre u Čileu.
Počeli su raditi na projektu spajanje Atlantika i Pacifika rijekom Amazonom, ali je taj plan propao nakon što je Mirko poginuo tijekom ekspedicije u području Amazone
Mirko Seljan preminuo je u Peruu godine 1913.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1588.
– Rođen Thomas Hobbes, engleski filozof u čijoj sponzajnoj teoriji nalazimo elemente empirizma i mehaničkog materijalizma. Najznačajniji dio njegove filozofije je učenje o moralu i državi. Njegovo najpoznatije djelo je “Levijatan” (Leviathan). U tom djelu on iznosi doktrinu modernih prirodnih prava. On je tvrdio da je prirodno stanje “rat svih protiv svih” i koristio je izreku “čovjek je čovjeku vuk”. Umro je 4. prosinca 1679. godine.

1794.
– Giljotiniran francuski revolucionar Georges Jacques Danton, najistaknutiji vođa radikalne grupe montanjara, protivnika monarhije u Francuskoj buržoaskoj revoluciji. Bio je ministar pravde i organizator otpora protiv strane intervencije, a u kritičnim situacijama i osobno je vodio narod u borbu. Pao je kao žrtva jakobinskog terora, ali su krajem godine pale i glave svih jakobinskih vođa.

1908.
– Rođen Herbert von Karajan, austrijski dirigent, jedan od najznačajnijih dirigenata 20. stoljeća.

1945.
Josip Broz Tito, jugoslavenski vođa, potpisao je sporazum s SSSR-om u kojem se dopušta “privremeni ulazak sovjetskih trupa na teritorij Jugoslavije”.

1955.
– Britanski premijer Winston Churchill podnio ostavku. Bio je to definitivan kraj jedne državničke karijere koja je, uz uspone i padove, trajala od početka XX. stoljeća. Povijesna uloga Churchilla kao državnika i vođe antihitlerovske koalicije u II. svjetskom ratu njegov je najvažniji doprinos svjetskoj povijesti novijega doba. Umro je 1965.

1992.
– Na mostu Vrbanja snajperskim hicima ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić, prve žrtve opsade Sarajeva. Opsada je trajala više od 44 mjeseca, točnije 1425 dana (do 29. veljače 1996.) i uzet će preko 14,000 ljudskih života, od čega otprilike 5,600 civila. Zastrašujuća je činjenica da je tijekom opsade stradalo između 1,300 i 1,500 djece. Procjenjuje se da je tijekom tih 1425 dana oko 65,000 projektila ispaljeno na grad, prosječno 329 dnevno.
– Grad Bijeljina u potpunosti pao u ruke Arkanovih četnika.

2005.
– Umro Saul Bellow, američki književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

dd0405