Na današnji dan – 5. ožujka

5. ožujka

1770.
Bostonski masakr: gađanje britanskih vojnika grudama tijekom vojne okupacije ubrzo je eskaliralo u nasilje u Bostonu.

1824.
– Britanija je službeno objavila rat Burmi, čime je započeo Prvi anglo-burmanski rat.

1871.
– Rođena Rosa Luxemburg, njemačka revolucionarka i društvena teoretičarka.

1918.
– Boljševička vlast u Rusija premjestila je glavni grad iz Petrograda u Moskvu.

1922.
– U Bologni je rođen slavni talijanski filmski redatelj i književnik-scenarist Pier Paolo Pasolini.

1923.
dora-pejacevic– U Münchenu je umrla te u Našicama pokopana prva istaknuta hrvatska skladateljica, plemkinja Dora Pejačević (rođena 10. rujna 1885. u Budimpešti), najstarija kći dr. Teodora grofa Pejačevića. Djetinjstvo je provela u dvorcu u Našicama, glazbeni talent je naslijedila od majke Lile, vrsne pijanistice, pjevačice i skladateljice. Glazbenu naobrazbu stječe u Zagrebu, Dresdenu i Münchenu. Po stilu je kasni romantik, postavila je temelje hrvatskoj komornoj i koncertnoj glazbi. Ostavila je 58 djela, od kojih su mnoga objavljena te izvođena u zemlji i inozemstvu.

1946.
Winston Churchill u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz “željezna zavjesa” što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.

1953.
– U Moskvi je umro sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili Staljin, rođen u Gruziji 1879.

1970.
– Pohranom posljednjih ratifikacijskih povelja u Moskvi, New Yorku i Londonu stupio je na snagu sporazum o zabrani uporabe atomskog oružja.

1991.
– Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu SFRJ Stipe Mesić napustio sjednicu Predsjedništva. Predsjedništvo Slovenije ocijenilo da je Borisav Jović grubo prekoračio svoje ovlasti iz Ustava naredivši intervenciju saveznih organa – JNA i SSUP-a u Pakracu. Predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić uputio prosvjednu notu vladi Republike Srbije u povodu njezinih zaključaka o događajima u Pakracu i to smatra nedopustivim miješanjem u unutarnje prilike i poslove Republike Hrvatske.

1992.
– Indijski general Satish Nambiar i službeno imenovan zapovjednikom Mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji.

2007.
– Umro Ivan Supek, hrvatski fizičar, filozof, pisac i humanist, rođen u Zagrebu, 8. travnja 1915. Za Hrvatskog proljeća na popisu je nepoželjnih javnih osoba te je nakon konferencije u Karađorđevu, kada nije prihvatio zaključke CK SKJ, prisilno isključen iz javnog života na 18 godina. Bio je kritičar procesa globalizacije i zagovornik teze o socijalnoj jednakosti te je u doba prisilne šutnje u domovini održavao predavanja na mnogim svjetskim sveučilištima (američkim, britanskim, njemačkim i francuskim). Bio je predsjednik HAZU od 1991. do 1997. godine.