NA DANAŠNJI DAN: Umrla Dora Pejačević, Churchill lansirao pojam “željezna zavjesa”, predstavljen Fiat 600

Foto: Wikimedia, Picryl, Ermess/Dreamstime.com, Pixabay

Dogodilo se na današnji dan – 5. ožujka

1770.
Bostonski masakr: gađanje britanskih vojnika grudama tijekom vojne okupacije ubrzo je eskaliralo u nasilje u Bostonu.

1824.
– Britanija je službeno objavila rat Burmi, čime je započeo Prvi anglo-burmanski rat.

1827.
– Preminuo Alessandro Volta, talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike. Konstruirao je galvanski članak, od kojega su se razvili suvremeni članci, obično proizvedeni kao slogovi nazvani električnim baterijama. Po njem se nazivaju jedinica za mjerenje električnoga napona volt.

1836.
Samuel Colt osnovao tvornicu revolvera.

1871.
– Rođena Rosa Luxemburg, njemačka revolucionarka i društvena teoretičarka.

1918.
– Boljševička vlast u Rusija premjestila je glavni grad iz Petrograda u Moskvu.

1922.
– U Bologni je rođen slavni talijanski filmski redatelj i književnik-scenarist Pier Paolo Pasolini.

1923.
– U Münchenu je umrla prva istaknuta hrvatska skladateljica, plemkinja Dora Pejačević (rođena 10. rujna 1885. u Budimpešti), najstarija kći dr. Teodora grofa Pejačevića. Djetinjstvo je provela u dvorcu u Našicama, glazbeni talent je naslijedila od majke Lile, vrsne pijanistice, pjevačice i skladateljice. Glazbenu naobrazbu stječe u Zagrebu, Dresdenu i Münchenu. Po stilu je kasni romantik, postavila je temelje hrvatskoj komornoj i koncertnoj glazbi. Ostavila je 58 djela, od kojih su mnoga objavljena te izvođena u zemlji i inozemstvu.

1946.
Winston Churchill u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz “željezna zavjesa” što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.

1955.
– Predstavljen je Fiat 600, legendarni mali automobil koji se u Jugoslaviji proizvodio pod imenom Zastava 750, ali ga nitko nije tako zvao. Za sve je to bio Fićo. Ukupno je proizvedeno proizvedeno 923.487 primjeraka Zastave 750, odnosno Fiće, pa se često kaže da je taj automobil motorizirao bivšu državu.

1960.
– Alberto Korda snimio je kultnu fotografiju marksističkog revolucionara Che Guevare.

1953.
– U Moskvi je umro sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili Staljin, rođen u Gruziji 1879.

1970.
– Pohranom posljednjih ratifikacijskih povelja u Moskvi, New Yorku i Londonu stupio je na snagu sporazum o zabrani uporabe atomskog oružja.

1991.
– Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu SFRJ Stipe Mesić napustio sjednicu Predsjedništva. Predsjedništvo Slovenije ocijenilo da je Borisav Jović grubo prekoračio svoje ovlasti iz Ustava naredivši intervenciju saveznih organa – JNA i SSUP-a u Pakracu. Predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić uputio prosvjednu notu vladi Republike Srbije u povodu njezinih zaključaka o događajima u Pakracu i to smatra nedopustivim miješanjem u unutarnje prilike i poslove Republike Hrvatske.

1992.
– Indijski general Satish Nambiar i službeno imenovan zapovjednikom Mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji.

2007.
– Umro Ivan Supek, hrvatski fizičar, filozof, pisac i humanist, rođen u Zagrebu, 8. travnja 1915. Za Hrvatskog proljeća na popisu je nepoželjnih javnih osoba te je nakon konferencije u Karađorđevu, kada nije prihvatio zaključke CK SKJ, prisilno isključen iz javnog života na 18 godina. Bio je kritičar procesa globalizacije i zagovornik teze o socijalnoj jednakosti te je u doba prisilne šutnje u domovini održavao predavanja na mnogim svjetskim sveučilištima (američkim, britanskim, njemačkim i francuskim). Bio je predsjednik HAZU od 1991. do 1997. godine.

dd0305