NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Gjuro Szabo, povjesničar grada Zagreba, autor poznate knjige “Stari Zagreb”

Dogodilo se na današnji dan – 3. veljače

U Novskoj je na današnji dan, 3. veljače 1875. godine, rođen hrvatski povjesničar umjetnosti, konzervator i muzeolog Gjuro Szabo.

Szabo je pisac mnogih radova s područja povijesti, povijesti umjetnosti i zaštite spomenika, poput “Srednjovjekovni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji”, zatim “Kroz Hrvatsko zagorje” i “Stari Zagreb”. Umro je u Zagrebu 2. svibnja 1943. godine.

Rođen je u obitelji krajiškog kapetana, kasnije kotarskog predstojnika. Osnovno školovanje i Klasičnu gimnaziju (maturirao 1892. godine) završio je u Zagrebu, a u Beču je studirao povijest i germanistiku.

Službovao je kao učitelj u Senju, Osijeku, Bjelovaru i Zagrebu. Na poticaj i preporuku Tadije Smičiklasa posjećuje Budimpeštu, Prag, Beč i Nürnberg kako bi se usavršio u području konzervacije i restauracije povijesnih i umjetničkih spomenika.

Bio je profesor u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu od 1907. do 1910. te od 1912. do 1920. godine.

Od 1911. do 1943. bio je tajnik Zemaljskog povjerenstva za čuvanje spomenika u Hrvatskoj i Slavoniji, od 1919. do 1926. ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, a od 1928. do 1943. ravnatelj Muzeja grada Zagreba. 1936. postaje dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Objavio je više od 200 radova s područja nacionalne povijesti, povijesti umjetnosti, konzervatorstva, muzeologije i toponomastike.

Gjuro Szabo je osobito bio posvećen proučavanju spomeničke baštine Zagreba, što je u konačnici rezultiralo veoma detaljnim i preciznim pregledom povijesti grada Zagreba od rimskog doba do sredine 20. stoljeća. Riječ je, naravno, o knjizi “Stari Zagreb”.

Od njegovog cjelokupnog znanstvenog i spisateljskog opusa, koji broji tristotinjak studija, rasprava, eseja, feljtona i kritika, gotovo trećina posvećena je Zagrebu.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1468.
– Umro Johannes Gutenberg, njemački tiskar, izumitelj tiska s pomičnim lijevanim slovima; pripisuje mu se prvi tisak latinske Biblije. Iako su Kinezi već u 6. stoljeću rabili rezbarene drvene ploče za umnožavanje tekstova, a pokretna metalna slova korištena su za tiskanje u Koreji sredinom 13. stoljeća, u Europi su se do sredine 15. stoljeća knjige umnožavale prepisivanjem rukom, što ih je činilo skupima i rijetkima. Gutenbergov izum omogućio je eksplozivno širenje znanja u renesansnoj Europi.

1488.
– Portugalac Bartolomeu Dias oplovio je Rt Dobre Nade na jugu Afrike i iskrcao se u zaljevu Mossel.

1809.
– Rođen Felix Mendelssohn, njemački skladatelj, dirigent i pijanist.

1924.
– Održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu prema “kanadskim pravilima”, a odigrali su je HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo.

1927.
– Umro Izidor Kršnjavi, hrvatski slikar i povjesničar umjetnosti. Pokretač umjetničkog i kulturnog života u Hrvatskoj, osnivač Društva umjetnosti, prvi profesor povijesti umjetnosti na zagrebačkom sveučilištu i kustos Strossmayerove galerije. Preveo je i Danteovu Božanstvenu komediju, a taj je prijevod i sam ilustrirao. Također je pisao i pjesme, koje su bile objavljivane u suvremenim časopisima, putopise te memoare.

1946.
– Rođen je Žarko Potočnjak, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac.

1959.
– U zrakoplovnoj nesreći u blizini mjesta Clear Lake u Iowi poginula tri velikana rock’n’rolla: Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper, događaj poznat kao “Dan kad je glazba umrla”.

1992.
– Pod pritiskom četnika i jugovojske, istočnoslavonski gradić Ilok moralo napustiti 5 000 Hrvata.

1994.
Američki Senat izglasio amandman kojim preporučuje predsjedniku Clintonu da razmotri mogućnost uvođenja gospodarskih sankcija protiv Hrvatske zbog “kršenja suvereniteta BiH i slanja tisuća hrvatskih vojnika u tu zemlju”.

1996.
– Bosanski Srbi povukli svoje snage iz sarajevskog naselja Grbavica, koje će biti vraćeno Federaciji BiH.

dd0203