NA DANAŠNJI DAN: Dopuštena glagoljica u bogoslužju, rođen Andrija Maurović, umrla Slava Raškaj

Foto: Wikipedija, MSU

Dogodilo se na današnji dan – 29. ožujka

1254.
– Papa Inocent IV. odobrio uporabu glagoljice i staroslavenskog jezika u bogoslužju u hrvatskim krajevima gdje je u uporabi.

1638.
– Švedski naseljenici osnovali su blizu zaljeva Delaware prvu švedsku koloniju u Americi, koju su nazvali Nova Švedska.

1809.
– Na Saboru u Porvoou četiri staleža Finske prisegnula su na odanost caru Aleksandru I. od Rusije čime je započelo odvajanje Velikog kneževstva Finske od Švedske.

1831.
– Veliki bosanski ustanak.

1867.
– Britanska vlada osnovala je u sjevernom dijelu Amerike – dominion Kanadu, od tri bivše pokrajine: Kanade, Nove Škotske i New Brunswicka. U kanadsku federalnu uniju 1878. uključen je čitav britanski teritorij Sjeverne Amerike, osim Newfoundlanda. Vestminsterskim statutom iz 1931. Kanada je i formalno postala nezavisnom državom britanskoga Commonwealtha. Konačne granice dobila je 1949. priključenjem Newfoundlanda.

1901.
– Rođen je Andrija Maurović, hrvatski crtač stripova.

1906.
– Umrla Slava Raškaj, hrvatska slikarica čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od svih naših slikara koji su se prije nje bavili akvarelom, imala je najviše osjećaja za omjer pigmenta i vode u akvarelnom postupku. Godine 1898. sudjelovala je na izložbi Društva hrvatskih umjetnika u Zagrebu, a pod kraj 1899. i početkom 1900. izlagala je u Petrogradu, te 1902. u Zagrebu na izložbi Društva umjetnosti. Umrla je u bolnici u Stenjevcu i pokopana na bolničkom groblju koje je u međuvremenu zapušteno, pa je grob nesretne gluhonijeme slikarice preseljen kraj crkve Sv.Vida u Ozlju.

1944.
– Drugi dan pokolja u potkamešničkim selima, kojeg su počinili pripadnici SS divizije “Prinz Eugen”, četnici i domaće izdajice; pobijeno je 1800 seljana.

1945.
– Prestalo s radom Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka u Novomu Pazaru.
– SSSR je službeno priznao jugoslavensku vladu Josipa Broza Tita, koju su prethodno priznale Velika Britanija i SAD.

1965.
– Umro Zlatko Baloković, violinist svjetskog glasa. Rođen je 21. ožujka 1895. u Zagrebu, gdje je stekao glazbene temelje i solidnu tehniku stekao, a usavršavao ih je na Majstorskoj školi Glazbene akademije u Beču kod Otakara Sevčika. Počeo je držati koncerte 1913. godine po glazbenim središtima Europe i Sjedinjenih Američkih Država, kamo se 1924. i preselio. Mnoge od njegovih poznatih interpretacija ostale su sačuvane na gramofonskim pločama. Kritike su ga zvale violinski genij i Paganini našeg vremena. Zanimljivo je napomenuti da nikad u inozemstvu nije dopustio da ga na plakatima upišu drukčije nego sa slovom ć na kraju, te da je svuda isticao da je Zagrepčanin i Hrvat. Balokovićeva violina Guarneri, nazvana King, na kojoj je toliko puta svirao, čuva se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

1985.
– Umro Marc Chagall, francuski slikar ruskog porijekla. pravim imenom Mojša Zaharavič Šahałaŭ. Umjetnost je za njega bila sredstvo komunikacije, vizualni jezik koji može zamijeniti riječi. Chagall je u svojim slikama objedinio židovske korijene, biblijske motive, legende, bajke, rodne krajolike i gradove kroz koje ga je život nosio. Asimilirao je, ali i potaknuo avangardna strujanja. Ipak, nikada nije u potpunosti pripadao niti jednom pokretu, ostavši zauvijek jedinstvenom pojavom slikarstva 20. stoljeća. Nije stoga čudno što njegova platna i danas stoje kao izdvojeni sanjarski prikazi ljubavi, čežnje i domoljublja.

1991.
Plitvice pod opsadom kninskih milicionara, a njihov šef Mile Martić zabranio Policijskoj stanici u Titovoj Korenici održavanje bilo kakvih službenih veza s hrvatskom policijom.

dd0329