NA DANAŠNJI DAN: Hrvatska vojska oslobodila branu Peruća i spriječila pokušaj potapanja doline Cetine

Foto: Screenshot HRT

Na današnji dan, 28. siječnja 1993. godine, oslobođena je brana Peruća. Akcija hrvatskih vojnika na oslobađanju brane Peruće bila je jedna od najuspješnijih u cijelom Domovinskom ratu.

Akciju su samoinicijativno, bez zapovijedi, izveli branitelji iz cetinskoga kraja, pripadnici 126. brigade i 15. domobranske pukovnije uz sudjelovanje vojne policije.

Petnaest mjeseci ranije, 17. rujna 1991. srpske snage predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem okupirale su i zauzele branu Peruća prijeteći njezinim miniranjem i urušavanjem.

Dolaskom UNPROFOR-a i preuzimanjem tzv. „ružičaste zone“, srpske snage povukle su se deset kilometara od crte razdvajanja, a pripadnici UN-a rasporedili su se na samoj hidroelektrani, što je smanjilo opasnost od neprijateljskoga djelovanja i prijetnji urušavanjem brane.

Srpske paravojne postrojbe tijekom popodneva 27. siječnja 1993. upale su na prostor Peruće, odakle su u 16 sati protjerale kenijske snage UNPROFOR-a i preuzele položaje na Alebića kuli, dovlačeći topništvo na Babića brig i prostor oko brane Peruća.

Zatim su srušili most koji je bio sastavni dio sustava brane s konačnom namjerom miniranja brane, s 30 tona eksploziva.

Izvidnici HV-a sve su to pratili, nakon čega su hrvatske snage krenule u akciju koja ranije nije planirana. Snage HV-a koje su bile raspoređene na tome području tijekom večeri se organiziraju te uz neznatna ojačanja pristigla tijekom noći ujutro 28. siječnja sprečavaju neprijateljski pokušaj pješačkoga proboja prema Biteliću.

Cilj napada HV-a bio je osloboditi branu HE Peruća, otkloniti opasnost od miniranja brane te spriječiti katastrofalne posljedice u slučaju nastanka vodenoga vala iz Perućkoga jezera, kao i zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja na širem području Sinja.

U 10:15 srpske snage aktivirale su eksploziv postavljen u nadzornoj galeriji brane namjeravajući njezinim rušenjem stvoriti veliki vodeni val koji bi potopio sve što se nalazi u donjem toku rijeke Cetine. Naboji su eksplodirali, no brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila, što je spriječilo katastrofu velikih razmjera.

Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a krenule su u napad i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruća, izbijajući na planiranu crtu: Umac tt 1120 – Gornji Kunci – Babića brig tt507.

U izvedbi operacije Peruća angažirani su pripadnici 16. domobranske pukovnije, interventne skupine iz 126. brigade i protuoklopna skupina iz 141. brigade, pripadnici SOOV-a Sinj i Vojne policije. Tijekom operacije Peruća poginuo je pripadnik HV-a Ante Buljan, a trojica pripadnika HV-a su ranjena.


Podsjećanje na druge zanimljive događaje koji su se odigrali na današnji dan pročitajte na OVOM LINKU

dd0128