Hoće li poskupjeti odvoz smeća? Evo što je o tome rekao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

Foto: Screenshot HRT

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet u HTV-ovoj emisiji Otvoreno odgovorio je na pitanje hoće li cijela priča oko novog sustava naplate odvoza otpada biti komplicirana za građane.

“Neće biti od prvoga dana jednostavno, to će biti proces. Odluka je u savjetovanju, još nije stupila na snagu, uvažit ćemo sve suvisle prijedloge. Implementacija započinje 1. srpnja. Ja sam optimist”, rekao je.

Govorio je i o vrećicama čoje će stajati 4 kune, za 20 litara, a 8 kuna za 40 litara.

“Kroz cijenu vrećice, mi plaćamo uslugu Čistoći. Mislim da su izračuni pokazali da će neznatno poskupjeti, sada je prosječna cijena za jedno kućanstvo 50-ak kuna, a u novom modelu osnovni dio je 45 + varijabilni dio, 4 kune po 20-litarskoj vrećici. Jedna vrećica tjedno, kroz četiri tjedna, to je 16 kuna, dakle ukupno 61 kuna. Ali u ovoj je usluzi uključen glomaznog otpada te odvoz svih drugih vrsta otpada”, ističe Korlaet.

Mislav Herman iz HDZ-a je uvjeren da će to biti dosta skuplja usluga građanima.

“To će zamjetno ići gore, mi ćemo za jednu jednaku uslugu, potrošiti puno više novca nego do sada. Ako ćete ustrajati sugrađane za nepropisne vrećice u kontejnerima, onda se po jednom spremniku može dodati i nekakvih 500kn penala za fizičke osobe. Te kazne će ravnomjerno dijeliti svi koji koriste navedeni spremnik. Te vrećice će trebati čipirati, to će dići cijenu. Hoće li cijenu snositi sugrađani ili Čistoća. Po nekim procjenama će tu istu Čistoću dovesti u financijske poteškoće ili čak na rub bankrota”, rekao je Herman.

Potom je dodao: “”Ono na što bih ja podsjetio Zagrepčane, do sada je cijena bila oko 50 kn, ta cijena će sada ići više i ono čega se mi najviše bojimo je da će najviše ispaštati oni koji propisno odvajaju i skladište, donosno, odlažu svoj otpad upravo na uštrb onih koji to neće raditi, zbog kojih će sugrađani zajednički plaćati kazne. Uvjeren sam da špijuniranja, odnosno prijavljivanja susjeda s kojima živite neće biti, ja prvi to nikada ne bih napravio.”

Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike ističe da je prošlo već sedam mjeseci te da je očekivao da će se nešto kreativno vidjeti i ranije.

“Što se tiče ove odluke, ja sam to pozdravio, on ima ugrađenu motivaciju za drugačije ponašanje s računom”, rekao je Dobrović, ali… Iznio je i neke probleme.

“Opasnost je ta da ćemo krenuti u ovaj model, a nećemo ništa napraviti po pitanju infrastrukture. Zagreb je u kaotičnom stanju jer je krenuo u odvojeno prikupljanje, a nije se pobrinuo oko sortirnica i kompostiranja. U stvari su od dobiti, stvoreni troškovi. Ljudi su obeshrabreni, protive se i kompostiranju”, istaknuo je Dobrović.