Na današnji dan – 25. ožujka

25. ožujka

1821.
– u Grčkoj je na današnji dan buknula pobuna protiv Otomanskog carstva što je označilo početak grčkog rata za nezavisnost. Godine 1924. na 103. obljetnicu početka pobune, premijer Alexandros Papanastasiou proglasio je Drugu Helensku republiku

1838.
– Rođen Đuro Deželić, hrvatski književnik.

1867.
– Rođen Arturo Toscanini, talijanski dirigent. Smatran je najvećim talijanskim dirigentom svoga doba.

1881.
– Rođen Béla Bartók, mađarski skladatelj

1918.
– Umro Claude Debussy, francuski kompozitor, tvorac novog impresionističkog stila u glazbi, narušio klasični harmonijski sistem uvodeći nove zvučne strukture.

1941.
– Pod primamljivim obećanjima Kraljevina Jugoslavija je na današnji dan pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Nakon puča organiziranog od strane Engleske samo dva dana poslije, došlo do smjene vlasti i razvrgavanja pristupa. Snage Osovine nezadovoljne takvim razvojem događaja isplanirale su napad i u Travanjskom ratu u samo 13 dana pregazile neorganiziranu jugoslavensku vojsku.

1957.
– Šest europskih industrijski razvijenih zemalja – tadašnja SR Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, potpisale su 25. ožujka Rimski ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice (EEZ) ili Zajedničkog tržišta i Organizacije za nuklearnu energiju “Euroatom”. Cilj je bio da se između tih zemalja uklone carinske granice i da se vodi zajednički usklađena gospodarska politika. Zajedničkom su tržištu 1973. pristupile Velika Britanija, Danska i Irska, a potom Grčka i Španjolska.

1958.
rudolf-peresin2– U Jakšincu kod Gornje Stubice rođen je Rudolf Perešin, hrvatski vojni pilot. Kao pilot JNA, 25. listopada 1991. godine sletio je svojim zrakoplovom MIG-21, na celovečku (klagenfurtsku) zračnu luku u Austriji. U toj zbunjujućoj situaciji za austrijske kontroloreleta, pilote pa i vlast, Rudolf Perešin je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati u Hrvate!” Letjelica je nakon slijetanja neko vrijeme čuvana na klagenfurtskom aerodromu, te kasnije u centru Klagenfurta. Ne znajući što bi s njom, Austrijanci su je na posljetku uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivšeg DDR-a rastavili i spremili u tenkovsku bazu u Grossmittelu, nedaleko Bečkog Novog Mjesta. Za potrebe izložbe ponovno je sastavljena, a o njezinoj daljnjoj sudbini ništa se pouzdano ne zna. Nakon bijega iz JNA, Perešin se pridružio Hrvatskoj vojsci i pomogao u organiziranju zrakoplovnih snaga mlade države. Poginuo je u akciji “Bljesak”, 2. svibnja 1995., a posmrtno je promaknut u stožernog brigadira.

1992.
– Ruski kozmonaut Sergei Krikalev na današnji se dan vratio na Zemlju nakon što je u svemirskoj postaji Mir proveo 311 dana, 20 sati i 1 minutu. “Posljednji državljanin SSSR-a”, kako je kasnije prozvan jer se dok je on boravio u orbiti SSSR raspao, postao je time rekorder u vremenu provedenom u svemiru škupivši ukupno 803 dana, 9 dsati i 39 minuta boravka ‘van planeta’ čime je srušio rekord od 748 dana koji je prije držao Sergej Avdejev.

1993.
Hrvatska i Slovenija postale članice Svjetske banke.

1996.
– EU imenovao Španjolca Pereza Casada, bivšeg gradonačelnika Valencije, za europskog upravitelja Mostara, nakon što je tri tjedna ranije Hans Koschnik podnio ostavku na taj položaj.

1999.
– U požaru koji je zahvatio oko 30 vozila u tunelu ispod Mont Blanca poginulo najmanje 40 ljudi.

20120325