NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Rudolf Perešin, hrvatski vojni pilot koji je MiG-om JNA preletio u Austriju

Spomenik Rudolfu Perešinu u Gornjoj Stubici | Foto: MORH / T. Brandt

Dogodilo se na današnji dan – 25. ožujka

U Jakšincu kod Gornje Stubice na današnji dan, 25. ožujka 1958. godine, rođen je Rudolf Perešin, hrvatski vojni pilot.
Kao pilot JNA, 25. listopada 1991. godine sletio je svojim zrakoplovom MIG-21, na celovečku (klagenfurtsku) zračnu luku u Austriji.
U toj zbunjujućoj situaciji za austrijske kontrolore leta, pilote pa i vlast, Rudolf Perešin je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati u Hrvate!”
Letjelica je nakon slijetanja neko vrijeme čuvana na klagenfurtskom aerodromu, te kasnije u centru Klagenfurta.
Ne znajući što bi s njom, Austrijanci su je na posljetku uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivšeg DDR-a rastavili i spremili u tenkovsku bazu u Grossmittelu, nedaleko Bečkog Novog Mjesta.
Za potrebe izložbe ponovno je sastavljena, da bi potom bila vraćena Republici Hrvatskoj i 2019. godine je izložena ispred zgrade ministarstva obrane RH u Zagrebu. Nakon bijega iz JNA, Perešin se pridružio Hrvatskoj vojsci i pomogao u organiziranju zrakoplovnih snaga mlade države.
Poginuo je u akciji “Bljesak”, 2. svibnja 1995. U ranim jutarnjim satima, kad njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, bio pogođen, Perešin je napusti avion katapultiranjem i prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju. Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Posmrtno je promaknut u stožernog brigadira. Njegovo ime nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik.

dd0325