NA DANAŠNJI DAN: Papa Grgur XIII. uveo novi kalendar, rođen Ivica Račan, Vojislav Šešelj se predao Haaškom sudu

NA DANAŠNJI DAN: Papa Grgur XIII. uveo novi kalendar, rođen Ivica Račan, Vojislav Šešelj se predao Haaškom sudu
Foto: Wikipedija, Picryl, ICTY

Dogodilo se na današnji dan – 24. veljače

303.
– U Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojim je započeo posljednji veliki progon kršćana. U njemu je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva Dioklecijan.

1582.
– Papa Grgur XIII. izdao bulu kojom će biti uveden gregorijanski kalendar

1786.
– Rođen Wilhelm Grimm, njemački književnik i filolog. S bratom Jakobom radio je na istraživanju njemačkog jezika, folklora i kulture. Dao je značajan doprinos kod izrade zbirke priča “Dječje i domaće bajke”.

1882.
– U Fiziološkom društvu u Berlinu, bakteriolog Robert Koch (11.11.1843. – 27. 5. 1910.). iznio je vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenome mikroorganizmu štapićasta oblika koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća. Pronašao je i uzročnike kolere, ispitivao je malariju i afričku bolest spavanja te uveo liječenje kininom. Godine 1905. dobio je Nobelovu nagradu.

1882.
– Njemačka nacistička stranka u münchenskoj pivnici Staatliches Hofbräuhaus održala svoj prvi skup pod nacističkim imenom. Dotad malena Njemačka radnička stranka (njem. Deutsche Arbeiterpartei) na današnji dan istupila je s novim imenom Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) i krenula u veliku ekspanziju.

1944.
– U Ebersbachu, u Njemačkoj, blizu današnje granice s Poljskom, gdje je njegova majka bila smještena u tamošnji radni logor, rođen Ivica Račan, bivši hrvatski premijer, predsjednik SDP-a i SKH. Na 14. kongresu SKJ, koji se od 20. do 22. siječnja 1990. godine održavao u beogradskom centru “Sava”, izjavio je, nakon što je Slovensko izaslanstvo napustilo kongresnu dvoranu: “Mi (izaslanstvo SKH) ne možemo prihvatiti Jugoslavensku partiju bez Slovenaca”. Nakon toga i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres, što je označilo kraj vladavine SKJ. Bio je hrvatski premijer od 27. siječnja 2000. – 23. prosinca 2003. Umro je u Zagrebu 29. travnja 2007.

1946.
Juan Peron je izabran za predsjednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države.

1974.
Pakistan je objavio da je službeno priznao Bangladeš (bivši Istočni Pakistan) kao nezavisnu državu.

1990.
– U Zagrebu je umro veliki hrvatski pjesnik Jure Kaštelan. Rođen je 18. prosinca 1919. u poljičkome mjestu Zakučcu pokraj Omiša. Do 1980. voditelj je Katedre za teoriju književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a nekoliko godina bio je i lektor na Sorbonni. Slobodom metrike i začudnim metaforama jedan je od utemeljitelja hrvatskog modernog pjesničkog izraza. Djela: “Crveni konj”, “Tifusari”, “Pijetao na krovu”, “Biti ili ne”, “Malo kamena i puno snova”, “Otvorena pjesma” “Divlje oko”… Objavljivao je i eseje, novele i drame.

1991.
– Američke i savezničke snage počele su u Zaljevskom ratu kopnenu ofenzivu na iračke snage u Iraku i Kuvajtu.

2002.
– U rodnom Zagrebu umro je jedan od najvećih hrvatskih slikara Ivo Šebalj.

2003.
– Čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobrovoljno se predao Haaškom sudu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Slavoniji (Hrvatska), BiH i Vojvodini.

2008.
Fidel Castro se povukao s mjesta predsjednika Kube

dd0224