Decanteri s Kvarnera najavljuju WineRi23

Foto: Rino Gropuzzo

Kao najava Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi23, 9. ožujka u 18:00 sati će se u atraktivnom prostoru novootvorene vinoteke Wine&co pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera i Udruženja Kvarner Wines održati degustacijska radionica „Decanteri s Kvarnera“ koju će voditi ambasadorice branda TZ Kvarnera Kvarner Wines i vrsne sommelierke – Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Monika Neral i Martina Škarica.

Kvarner je vinska regija s čak 36 autohtonih sorti grožđa te regija koja posljednjih godina bilježi značajan rast u ponudi i kvaliteti vina, o čemu svjedoče i brojne nagrade koje kvarnerska vina osvajaju. Tako su kvarnerski vinari prošle godine ostvarili do sada nezapamćeni uspjeh i na Kvarner donijeli čak 11 medalja s prestižnog i najvećeg svjetskog natjecanja – Decanter World Wine Awards 2022., nakon što su po jednu medalju na ovom natjecanju osvojili 2021. i 2019. godine.

Polaznici će imati priliku kušati čak 16 nagrađenih vina s Kvarnera te produbiti svoje vinsko znanje i naučiti nešto novo o stilistikama autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i utjecaju kvarnerskog terroira na organoleptiku ovih vina. Osim degustacije nagrađivanih vina, polaznici će imati priliku proširiti svoje znanje o proizvodnji različitih stilova vina te o vječnim dilemama koje muče mnoge vinske zaljubljenike i entuzijaste kao što su kako pravilno otvoriti vino, na kojoj temperaturi ga poslužiti, kako i zašto dekantirati vino, koja čaša priliči kojem vinu i o brojnim drugim aktualnim pitanjima.

Prijave za radionicu moguće su najkasnije do 7. ožujka 2023. slanjem prijave na e-mail adresu [email protected] te uplatom akontacije u punom iznosu ulaznice, a broj mjesta je ograničen, poručuju organizatori.

Popis vina koja će se kušati na radionici:

1. San Marino, Vinska kuća Pavlomir (91),
2. Valomet Brut Nature, PZ Vrbnik (89),
3. 1288 Brut, Vinska kuća Pavlomir (87),
4. Pjenušac Jarbola, OPG Ružić,
5. Žlahtina Sv. Lucija, Katunar Estate Winery (89),
6. Žlahtina Gospoja, Vinarija Gospoja (88),
7. Zlatna Vrbnička Žlahtina, PZ Vrbnik (87),
8. Žlahtina, Kuća vina Ivan Katunar (1st 50 greatest white wine of the world),
9. Amfora 246, Plovanić vina (87),
10. Žlahtina, Vinarija Nada,
11. Kapitul, Vinarija Šipun (93),
12. Sansigot, Grand Village Estate Winery (90),
13. Barrique 225, Vinska kuća Pavlomir (89),
14. Plavac Mali, Katunar Estate Winery (93),
15. Prošek, Katunar Estate Winery, (87),
16. Sveta Nedilja, Vinarija Gospoja (86).