NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Petar Preradović, general, pjesnik i prevoditelj

19. ožujka

U Grabrovnici kod Bjelovara na današnji dan, 19. ožujka 1818. godine, rođen Petar Preradović, hrvatski književnik.

Do pojave Kranjčevića, bio je najznačajnije ime hrvatske lirike. Gotovo čitav život proveo je izvan domovine, a književnošću se bavio koliko mu je dopuštala časnička služba, u kojoj je stekao generalski čin.
Svoj entuzijazam posvetio je ilirizmu, u čijoj je “drugoj fazi”, uz Stanka Vraza i Ivana Mažuranića, postao najutjecajniji pjesnik. Pjesmama izražava brigu za hrvatski jezik, privrženost slavenskoj koncepciji i iskreno domoljublje.
Umro je 18. kolovoza 1872. godine u austrijskom mjestu Fahrafeldu. Pokopan je 21. kolovoza 1872. godine u Beču., a njegovi posmrtni ostaci preneseni su 1879. godine na arkade zagrebačkog groblja Mirogoj.

——–

Podsjećamo na još neke događaji koji su se odigrali na današnji dan:

1813.
– U blizini Edinburgha rođen je David Livingstone, škotski misionar i istraživač afričkog kontinenta.

1861.
– Englezi su, nakon višegodišnjih borbi, ugušili pobunu domorodačkog stanovništva Maora na Novom Zelandu, nakon čega su se Maori povukli u unutrašnjost otoka.

1941.
– Rođen fra Jozo Zovko, katolički svećenik iz BiH.

1976.
– Umro Ivo Tijardović, hrvatski skladatelj, kazališni organizator i direktor, diplomirani glumac i scenograf. Umjetničku karijeru počeo je 1922. u splitskom kazalištu. Tijardoviću, premda je bio uglavnom samouk, nije bilo strano gotovo nijedno glazbeno područje, pa tako u njegovu stvaralačkom opusu nalazimo komornu i filmsku glazbu, brojne solo pjesme i zborove, predigre i kantate, operete i opere. Uz vrhunske operete Mala Floramy i Splitski akvarel, treba istaknuti i njegove operete Pjero Ilo, Kraljica lopte, Zapovijed maršala Marmonta, Jurek i Štefica.

1979.
– Rođen Ivan Ljubičić, hrvatski tenisač

1982.
– Argentinskim iskrcavanjem na otok Južna Georgija započeo je Falklandski rat.

1991.
Štab Vrhovne komande oružanih snaga SFRJ izdao dvosmisleno priopćenje – da se neće miješati u političke sporazume o bu
Borisav Jović, na nagovor Slobodana Miloševića, povukao svoju ostavku u Predsjedništvu SFRJ.

1993.
– U Osijeku osnovana Zajednica prognanika Hrvatske, a cilj joj je povrataka svih prognanih na svoja ognjišta.

1996.
Policija Federacije BiH ušla je na Grbavicu, posljednju od sarajevskih općina koje su tijekom rata držale srpske snage, a koje su po Daytonskom sporazumu pripale Federaciji BiH. Time je završen transfer vlasti. Najveći dio srpskog stanovništva je dva dana ranije napustio Grbavicu, a prema podacima Ifora, tijekom transfera vlasti iz Sarajeva se iselilo oko 60.000 Srba.

2008.
– Hrvatska priznala neovisnost Kosova.

20120319