Osobi bankar prebacivao novac na svoj račun, uzeo je gotovo četiri milijuna kuna!

Ilustracija | Foto: PU zagrebačka

Osobi bankar (39) u poslovnici banke na Trgu lvana Kukuljevića protupravno je raspolagao novčanim sredstvima klijenata te sklapao fiktivne ugovore o kreditima temelju kojih je klijetima isplaćivao sredstva koja im nisu pripadala, utvrdila je zagrebačka policija.

Sumnja se da je osumnjičeni počinio šest produljenih kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te šest kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave sve na štetu poslovne banke, na način da je u svojstvu zaposlenika u poslovnici u Zagrebu na Trgu lvana Kukuljevića od kraja listopada 2019. do sredine veljače 2020. godine u svojstvu osobnog bankara obavljao neautorizirane transakcije bez znanja i pristanka klijenata koje je uplaćivao na svoj račun te na račun svoje supruge, priopćila je PU zagrebačka.

Obavljao je gotovinske isplate koje je zadržavao za sebe, neautorizirane transakcije na račune drugih klijenata na ime fiktivnih kredita, koje ugovore o kreditima je izradio, potpisao i ovjerio službenim pečatom banke, bez da su ugovori o kreditima odobreni od ovlaštenih osoba banke i unijeti u sustav banke.

Nakon što je obavio neautorizirane transakcije, odnosno isplate s računa klijenata na potvrdama o transakcijama je krivotvorio njihove potpise.

Pošto je banka obeštetila sve klijente s čijih računa su obavljane neautorizirane transakcije, osumnjičeni je naprijed navedenim radnjama oštetio banku u iznosu od 3.661.175 kuna.

Također, utvrđeno je da je osumnjičeni počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te jedno kazneno djelo prijevare na način da je kao osobni bankar klijentu od 2013. do 2019. godine obećao da će obavljati uplate na njegov već otvoreni dobrovoljni mirovinski fond te je u više navrata zaprimio od klijenta sveukupni iznos od 255.000 kuna koji iznos nije uplatio već ga je zadržao za sebe, a na traženje klijenta da mu predoči ukupno stanje njegova mirovinskog fonda, lažnim prikazivanjem činjenica dostavio mu je krivotvorenu potvrdu o stanju iznosa fonda na koji način je lažnim prikazivanjem činjenica doveo ga u zabludu, koji mu je na štetu svoje imovine predao iznos od 255.000 kn, koji iznos osumnjičeni nije uplatio u dobrovoljni mirovinski fond već ga zadržao za sebe.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 3.916.175 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno je posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.