Na današnji dan – 16. veljače

16. veljače

1829.
– Osnovana prva glazbena škola u Hrvatskoj.

1918.
– U Budimpešti je umro Karoli Khuen Hedervary koji je bio i hrvatski ban od 1883. do 1903. Provodio je mađarizaciju u Hrvatskoj te gušio politička i građanska prava. Neposredan povod Khuenovu imenovanju za bana bila je afera nastala nakon što Hrvati nisu htjeli postaviti mađarske natpise uz grbove na zgradi Ministarstva financija u Zagrebu. Radi održanja dualističkog sistema, obrane nagodbe i uništenja hrvatskog nacionalnog otpora, Hedervary je uveo stvarno apsolutistički režim, Hrvatski je sabor pretvorio u ruglo parlamentarizma, a privid ustavnosti postigao je pretvaranjem Narodne stranke u svoje poslušno oružje. Neposredan povod Khuenovu imenovanju za bana bila je afera nastala nakon što Hrvati nisu htjeli postaviti mađarske natpise uz grbove na zgradi Ministarstva financija u Zagrebu. U razdoblju njegove vladavine sustavno se gušila svaka hrvatska oporba, novine su stalno bile pod zabranom, osnivale su se mađarske pučke škole, mađarski se uvodio i u hrvatske škole, državnu upravu, na željeznicu. Hrvati su se iseljavali, ponajviše u obećanu zemlju Ameriku, te je po starom načelu Zavadi pa vladaj Khuen poticao međustranačke sukobe i sukobe hrvatskog i srpskog građanstva.

1892.
– Umro je Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot.

1923.
– Nakon što je poslije petogodišnje potrage 5. studenoga 1922. godine otkrivena Tutankamonova grobnica, 16. veljače 1923. godine britanski arheolog Howard Carter, u prisutnosti lorda Carnarvona razvalio je vrata grobnice te sa svojim ekipom ušao u nju.

1937.
– Američki kemičar Wallace Hume Carothers patentirao najlon.

1959.
Fidel Castro je postao predsjednik kubanske vlade.

1992.
– S brda Križ kod Zadra srpske snage tenkovima granatirale Preko na otoku Ugljanu. Stradalo je 12 civila okupljenih na glavnom trgu.

2003.
– Započeta je Wikipedija na hrvatskom jeziku

dd0216