Na današnji dan – 5. veljače

5. veljače

1525.
– Rođen Juraj II. Drašković, hrvatski ban i zagrebački biskup

1864.
– U Osijeku rođena Jagoda Truhelka, hrvatska književnica, prethodnica Ivane Brlić-Mažuranić i zajedno s njom osnivačica hrvatske realističke dječje književnosti. Truhelka je romane i pripovijetke opisujući život žene seljanke i malograđanke, patrijarhalno Sarajevo i intimni ugođaj starog Zagreba. Nakon idealizirane i demonizirane žene u dotadašnjoj hrvatskoj prozi, Truhelka je prva obradila intelektualno superioran ženski lik. Ipak, najviše priznanja je stekla pripovijestima za djecu “Zlatni danci” po kojoj je i ušla u povijest hrvatske književnosti. Riječ je o trilogiji sastavljenoj iz: Naslovne priče (1918.), “Gospine trešnje” (1943.) i “Crni i bijeli dani” (1944.).
Preminula je u Zagrebu 17. prosinca 1957.

1922.
slavoljub-penkala– U Zagrebu preminuo Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer i jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Njegov opus obuhvaća između 70 i 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentirao je “Termofor”, a usporedno s time radio je i na izumima mehaničke olovke i nalivpera.
Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.
Po svojim nacrtima i zamislima izradio je i zrakoplov, koji dovršava 1910. godine i iste godine na njemu leti prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu i tako otvara prvu zračnu luku u Hrvatskoj.
Iako je rođen u tadašnjoj Mađarskoj, u gradu Liptovský Mikuláš (mađarski Liptószentmiklós) koji je danas u sastavu Slovačke, s vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

1927.
– U Zagrebu je umro povjesničar umjetnosti, političar, slikar i književnik, Izidor Kršnjavi. 1877. postaje prvim profesorom povijesti umjetnosti Zagrebačkog sveučilišta i prvi ravnatelj “Strossmayerove galerije starih majstora” u Zagrebu. Njegovim zalaganjem osnovani su 1880. Muzej za umjetnost i obrt, 1882. Obrtna škola, a pokretač je i osnivanja Društva umjetnosti. Proveo je niz reformi u školstvu, za njegove je uprave izgrađen i obnovljen veliki broj crkava i školskih ustanova. Uz profesuru, bavio se likovnom kritikom. Pisao je pjesme, objavio romane “Božji vitez” i “Božji sirotan” te prijevod Danteove “Božanske komedije” koju je sam oslikao vrijednim grafikama. Izidor Kršnjavi je rođen 22. travnja 1845.

1934.
– U velikom požaru do temelja izgorio Tomislavov dom koji je bio najpopularniji planinarski objekt na Medvednici i središte planinarskog kretanja na Sljemenu.
tomislavov-dom-stari
Bila je to velika građevina, nastala dogradnjom drvene lugarnice podno Činovničke livade. Tri godine nakon požara, 1937. godine, izgrađen je novi Tomislavov dom, po nacrtima arhitekta Stjepana Planića i na novoj lokaciji, na kojoj se i danas nalazi. (Foto: Restoran Stara lugarnica)

1945.
– Na Jamaici je rođen Bob Marley, kralj reggaea.

1971.
– Letjelica Apollo 14 sletila na Mjesec. Treća ekspedicija na Mjesec stigla je na današnji dan, pristavši lunarnim modulom blizu Fra Maura. Alan Shepard i Edward Mitchell hodali su Mjesečevom površinom četiri sata, skupljajući uzorke.

1990.
– U sekretarijatu za pravosuđe i upravu SR Hrvatske registrirane sve političke stranke koje su do 5. veljače podnijele zahtjev za registraciju – SKH, SSRNH, HSLS, SDSH, HKDS, Radikalna stranka za sjedinjene evropske države, HDS i HDZ – čime je učinjen prvi konkretni korak legalizaciji višestranačja u Hrvatskoj.

1992.
– Snažna eksplozija oštetila bosansku stranu mosta na Savi između Slavonskog i Bosanskog Šamca, već mjesecima jedine cestovne i željezničke veze između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
– U okupiranom Cavtatu kretanje stanovnika ograničeno na strogi gradski dio. Crnogorski rezervisti razorili i opljačkali konavoska sela. Zaposlenici aerodroma Tivat u Crnoj Gori opljačkali dubrovački aerodrom Ćilipi.

1994.
– Na glavnoj gradskoj tržnici Markale od granate ispaljene sa srpskih položaja poginulo 68 a ranjeno 144 Sarajlija.

1995.
– U Zagrebu preminuo Drago Stipac, predsjednik Hrvatske seljačke stranke od njenog ujedinjenja 1991. do prosinca 1994., kada je izabran za prvog počasnog predsjednika HSS-a.

1996.
– Utemeljena općina Usora.